• Het Apollo Ensemble brengt op zaterdag 23 maart de aangrijpende 'Brockes-Passion' van Telemann.

    Anne Meyer

Grote koren en ensembles rond Kerst en Pasen

EDE De grootste ensembles in de Edesche Concertzaal zijn dit jaar te beluisteren met Kerst en Pasen. Op zaterdag 22 december is het podium gevuld met het beroemde Roder Meisjeskoor. Zij brengen samen met organist Sietze de Vries een typisch Engels 'Festival of Lessons and Carols'. Op zaterdag 23 maart neemt het Apollo Ensemble haar toehoorders mee in een van de mooiste passies uit de barok: de 'Brockes-Passion' van Georg Philipp Telemann.

Het meisjeskoor 'Roden Girl Choristers' brengt het publiek in Engelse kerstsfeer. In hun 'Festival of Lessons and Carols' worden bekende kerstliederen afgewisseld met bijbellezingen voor de adventstijd. Uiteraard wordt het publiek uitgenodigd om een couplet van een carol of een hymne mee te zingen. Met het indrukwekkende orgelspel van Sietze de Vries wordt dit ongetwijfeld een feest.

Het concept van een ‘Festival of Lessons and Carols’ werd aan het eind van de negentiende eeuw door een Engelse bisschop bedacht. Nadat het King's College Choir het overnam en het jaarlijks in de kersttijd op tv werd uitgezonden, werd het al snel een beroemde traditie. Het Roder Meisjeskoor nam deze traditie bijna twintig jaar geleden over. De concerten groeiden voor veel mensen uit tot het startpunt van Kerst.

Bij het woord 'passie' denkt iedereen vooral aan Bachs Matthäus-Passion, maar de Brockes-passion van Georg Philip Telemann weet ook altijd diepe indruk te maken op de luisteraars. ,,Moge mijn pen zich bevochtigen met tranen, opdat hij zulk nat ook bij anderen uitlokt." Deze woorden schreef Telemann in het voorwoord van zijn indrukwekkende 'Brockes-Passion'. Of dat bij de eerste luisteraars in 1716 ook echt gebeurde, weten we niet. Wel maakt Telemanns 'Brockes-Passion' nog altijd diepe indruk. De tekstschrijver Brockes plaatst zijn toehoorders midden in het lijdensverhaal. Telemann voegt daar met zijn aangrijpende muziek nog een extra dimensie aan toe.

APOLLO ENSEMBLE Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Afgelopen seizoen maakte het Apollo Ensemble al veel indruk met Händels 'Brockes-Passion'. Beluister nu het meesterwerk van Telemann!

Kaarten bestellen voor het Roder Meisjeskoor en het Apollo Ensemble kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.