• Blokfluit Seldom Sene speelt op vrijdag 12 oktober Bach Goldbergvariaties in de Edesche Concertzaal.

    Sarah Wijzenbeek

'Goldbergvariaties' in Concertzaal

EDE ,,In de serie Oude Muziek van de Edesche Concertzaal beluister je alleen maar hoogtepunten. Wat dacht je van Bachs 'Goldbergvariaties' of Telemanns 'Brockes-Passion'. Het komt allemaal voorbij in vurige uitvoeringen door grootheden als Ton Koopman, het Apollo Ensemble, barokensemble Fantasticus en blokfluitkwintet Seldom Sene", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Hij vervolgt: ,,Humor, emotie, orde, elegantie en kracht: Bachs 'Goldbergvariaties' heeft het allemaal. Hoewel het stuk bijna driehonderd jaar oud is, raakt de muziek wereldwijd nog steeds miljoenen mensen."

BACHS GOLDBERGVARIATIES Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt op vrijdag 12 oktober Bachs 'Goldbergvariaties' in de eigen versie voor blokfluitkwintet.

De cd-opname van deze bewerking was een schot in de roos. Direct na het verschijnen werd de opname door de luisteraars van 'Geen dag zonder Bach' op Concertzender Nederland gekozen tot 'BachCD 2017'. ,,Beluister dit blokfluitkwintet met Bachs 'Goldbergvariaties' live in de Edesche Concertzaal. Het is niet alleen muziek om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken."

Net zo vurig en spraakmakend is ensemble Fantasticus. In korte tijd is Fantasticus uitgegroeid tot een ensemble van internationale statuur. ,,Sprankelend, opwindend en afwisselend", schrijft Gramophone vol lof. Op zaterdag 15 december speelt dit ensemble in de Edesche Concertzaal een mix van stukken van Buxtehude, Tartini en Marais, waaronder de beroemdste vioolsonate uit de barok: Tartini's 'Duivelstrillersonate'.

TON KOOPMAN Bach moet klinken als Bach, Telemann als Telemann, vindt Ton Koopman. De muziek van Johann Sebastian Bach vormt het epicentrum van Koopmans lange loopbaan. Ook voor Telemann maakt Koopman graag ruimte. ,,Geniet op vrijdag 15 februari in de Edesche Concertzaal van muziek van deze grootmeesters uit de barok, gespeeld door Ton Koopman en zijn trouwe muzikale metgezellen klaveciniste Tini Mathot en blokfluitiste Reine-Marie Verhagen.

,,Moge mijn pen zich bevochtigen met tranen, opdat hij zulk nat ook bij anderen uitlokt." Deze woorden schreef Telemann in het voorwoord van zijn indrukwekkende 'Brockes-Passion'. het Apollo Ensemble brengt dit indringende meesterwerk op zaterdag 23 maart. ,,De tekstschrijver Brockes plaatst je midden in het lijdensverhaal. Telemann voegt daar met zijn aangrijpende muziek nog een extra dimensie aan toe."

Kaarten bestellen voor de serie Oude Muziek of losse kaarten voor Seldom Sene, Fantasticus, Ton Koopman en het Apollo Ensemble kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.