• Beleef de Katona Twins op zaterdag 10 november in de Edesche Concertzaal.

    Jacqueline Imminkhuizen

Gitaargrootheden in Edesche Concertzaal

EDE Laat je in de Edesche Concertzaal verrassen door de veelzijdigheid van de gitaar. Geen ander instrument als de akoestische gitaar kom je in zoveel muziekstijlen tegen. Gitaargrootheden zoals Livio Giaonala en de Katona Twins spelen in twee concerten de mooiste gitaarmuziek en laten je van de ene in de andere verbazing vallen. Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Op zaterdag 10 november spelen de Katona Twins het eerste concert van dit gitaar-tweeluik. De Hongaarse tweelingbroers brengen een mix van barok tot pop. ,,Geniet van vurige muziek van Scarlatti en Piazzolla, hoogtepunten uit Bernsteins 'West Side Story' en tophits van The Beatles en Queen."

KATONA TWINS Zoltán Katona vertelt: ,,We houden erg van barokmuziek. En omdat het klavecimbel een tokkelinstrument is, past klavecimbelmuziek ook zo goed op de gitaar." Wel geven de Katona's een eigen draai aan die klavecimbelstukken van Scarlatti. ,,We splitsen de linker- en rechterhand, zodat we gelijkwaardige gitaarpartijen krijgen." Nog verder gaan de Katona's in 'Scarlatti's Metamorphosis', waarin ze Scarlatti's muziek vermengen met andere gitaarstijlen.

VAN PIAZZOLLA TOT QUEEN Dat de Katona Twins nog veel meer in huis hebben dan klassieke muziek alleen, laten ze horen in stukken van Piazzolla, Bernstein, Django Reinhardt, The Beatles en Queen. Iedereen kent songs als 'Maria', 'America' en 'I feel pretty' uit Bernsteins musical 'West Side Story'. Nog swingender wordt het met de hits 'The Fool On The Hill' van Paul McCartney en Queens 'Bohemian Rhapsody'. ,,Natuurlijk zijn het bekende nummers", vertelt Zoltán. ,,Maar alleen daarom hebben we ze niet gekozen. We willen er mee laten horen dat sommige popsongs net zo goed in elkaar zitten als een klassiek stuk. Queens 'Bohemian Rhapsody' is net zo grillig als een Hongaarse Rapsody van Liszt."

LIVIO GIANOLA Op zaterdag 9 maart laat de Italiaanse meestergitarist Livio Gianola een totaal andere kant van de gitaar horen. ,,Hij bezorgt je een heerlijke latin-avond met met gitaarklassiekers als 'La Cathedral' van Barrios-Mangoré en stukken van Antonio Lauro en Francisco Tárrega. Livio maakt zijn playlist compleet met eigen composities in latin stijl."

Livio Gianola is de meester op de achtsnarige gitaar. Behalve fenomenaal gitarist is hij ook begaafd componist. Als enige niet-Spanjaard mocht hij bijvoorbeeld muziek componeren voor het Spaans Nationaal Ballet. Ook in Nederland is hij een graag geziene gast met optredens in Het Concertgebouw en de Gitaarsalon.

Kaarten bestellen voor de Katona Twins en Livio Gianola kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.