• Sopraan Francine van der Heijden en organiste Jetty Podt brengen op vrijdag 2 februari muziek uit de Franse Romantiek

    Claudia Otten

'Francine zing voor mij'

EDE Grote kans dat de stem van Francine van der Heijden velen bekend in de oren klinkt. Voor een miljoenenpubliek zong zij tijdens de begrafenisdienst van prins Claus in 2002, die live werd uitgezonden. Zij ontroerde toen met de sopraansolo in werken van Rachmaninov en Mozart. Of u kent haar misschien van het 150-jarig jubileum van het Bijbels Museum of van 70 jaar Dodenherdenking.

Sopraan Francine van der Heijden zou je kunnen omschrijven als een op en top Nederlandse diva. Na haar afstuderen in Den Haag koos ze er bewust voor om in eigen land carrière te maken, en dat ging haar goed af. Op vrijdag 2 februari laat ze zich in de Edesche Concertzaal van haar Franse kant horen.

JETTY PODT Het is een al bij voorbaat uniek concert, want voor het eerste werkt Francine van der Heijden samen met Jetty Podt, organist van de Nijmeegse Stevenskerk. Beide dames kenden elkaar al wel, informeel. "Jetty Podt belde mij een keer op en vroeg: zullen we eens samen iets ondernemen?" vertelt Francine van der Heijden.

'FRANCINE ZING VOOR MIJ' Bij veel bijzondere jubilea vervulde Francine van der Heijden een muzikale rol. Het tekent haar status in Nederland. Ze is een geliefde zangeres, een artieste over wie een recensente ooit schreef: ,,Wie zou niet met gloeiende wangen op haar kleedkamerdeur willen kloppen: Francine, zing voor mij."

LILI BOULANGER In de Edesche Concertzaal brengen Francine van der Heijden en Jetty Podt een programma rondom het 'Pie Jesu' van Lili Boulanger, een componiste die steeds bekender wordt. ,,Haar 'Pie Jesu' was mijn verzoeknummer", vertelt Van der Heijden.  ,,In 2018 is het honderd jaar geleden dat Boulanger overleed. Jetty Podt heeft het stuk, dat eigenlijk voor een ensemble geschreven is, bewerkt voor orgel." Om dit indrukwekkende stuk heen brengen beide musici muziek van onder meer Chopin, Fauré, Franck en de Nederlandse componist Hendrik Andriessen.

LIEFLIJK EN SIERLIJK Het eerste gedeelte van het programma bevat veel religieuze muziek. Het is lieflijk en sierlijk. Dromerig is een goede karakterisering. Het tweede deel draait om rusten en dromen. Het is Frans en elegant, en gaat verder dan het geijkte repertoire voor zang en orgel.

ORGEL EN SOPRAAN Het orgel van de Edesche Concertzaal leent zich uitstekend voor deze muziek. Bovendien vindt Francine van der Heijden het heerlijk om met orgel te zingen. ,,De tonen blijven beter liggen. Je voelt de klankkleuren om je heen. En een orgel heeft zó veel kleuren. Dat is het grote verschil met een piano. Per stuk kan het palet een beetje veranderen. Dat vind ik heel prettig. Je voelt dat je een klanktapijt onder je hebt."

Kaarten bestellen voor Francine van der Heijden en Jetty Podt kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.