• Pianiste Anna Fedorova vormt het epicentrum van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede 2018.

    marco borggreve

'Forces of Nature' in Ede

EDE In het Hemelvaartsweekend, van 9 tot en met 13 mei, staat regio FoodValley in de spotlights tijdens het tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede (IKFE). ,,Beleef klassieke tophits en Weense walsen in Ede, ervaar dans en tango in Wageningen en geniet van een lunchconcert in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. ,,Onder de naam 'Forces of Nature' beleven bezoekers de mooiste kamermuziek", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Vivaldi's 'Vier Jaargetijden', 'Winterreise' van Schubert en Mozarts 'Eine kleine Nachtmusik'. Bijna iedereen kent deze muziek. ,,Meesterpianiste Anna Fedorova en zo'n twintig andere topmusici spelen tijdens het IKFE 2018 op de mooiste locaties schitterende kamermuziek, variërend van klassieke meesterwerken tot heerlijke walsen en swingende tango's."

DANIEL ROWLAND Artistiek directeur Anna Fedorova neemt musici mee uit de absolute wereldtop. Van Ree: ,,Geniet van Daniel Rowland, violist van het beroemde Brodsky Quartet of van violiste Eldbjørg Hemsing, die wereldwijd furore maakt. Vooraanstaand bandoneonspeler Marcelo Nisinman komt opnieuw naar het festival met een aantal zinderende tango's."

,,Tijdens het festival werken grote culturele partners in Ede en omgeving samen en dat levert heel wat moois op. Bezoek met de kinderen het kinderconcert in Cultura op woensdagochtend 9 mei. 's Avonds vindt de officiële opening van het festival plaats in de Edesche Concertzaal met Tsjaikovski's 'Souvenir de Florence', live uitgezonden op Radio 4."

MOZART EN TANGO Op donderdag 10 mei kunnen belangstellenden in de Edesche Concertzaal genieten van Schuberts beroemdste liederen in 'Winterreise'. Later op de avond komen Mozarts 'Eine kleine Nachtmusik', kamermuziek van Schumann en Brahms en zelfs de tango even voorbij.

Pathé Cinemec Ede vertoont op vrijdag 11 mei de film 'Django' over het leven van jazz-pionier Django Reinhardt. 's Avonds neemt Theater Junushoff in Wageningen het stokje over met een voorstelling rondom de 'Vier Jaargetijden' van Vivaldi én tangokoning Piazzolla. Speciale gasten zijn bandoneonspeler Marcelo Nisinman en dansduo Carlos en Mirella, bekend van Everybody Dance Now.

Op zaterdag 12 mei kunnen bezoekers kiezen uit masterclasses in Akoesticum of het lunchconcert in het Kröller-Müller Museum. Het festival eindigt 's avonds in de Edesche Concertzaal met een slotconcert. De tweede helft van deze avond verandert de zaal in een ballroom met onder meer Strauss' 'An der schönen blauen Donau'. Op zondagochtend zijn diverse festivalmusici nog eens te beluisteren in een kerkdienst van de Noorderwijkgemeente.

Kaarten bestellen kan via www.ikfe.nl of bij de verkooppunten: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna.