• Cultura

Filmhuis Cultura en FoodValley Film Festival

EDE Cultura Filmhuis draaide afgelopen seizoen een serie verfilmingen rondom literaire boeken. Door de toenemende belangstelling voor de films in Cultura, start volgend seizoen een nieuwe serie met recente en interessante films.

Beide series bestaan uit tien films en worden in de middag vooraf gegaan door een inleiding  verzorgd door Mark Meuldijk. Na afloop en in de pauze is er tijd voor een drankje en napraten over de film. Voor de liefhebbers draait de film dezelfde dag ook 's avonds om 19.00 uur zonder pauze. Dat betekent dat er om de twee weken een film draait op de dinsdag in Filmhuis Cultura.

FILMHUIS CULTURA Voor de literaire serie staat onder andere The light between oceans, de Helleveeg en Tonio, gebaseerd op de boeken van A. F. Th. van der Heijden, op het programma. Tonio vertelt het verhaal van het verlies van de 21-jarige zoon van de schrijver op eerste pinksterdag en hoe de ouders met dit grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen, geconfronteerd worden. Lion, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley, staat ookop het programma. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Op zijn 30e gaat hij op zoek naar India waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. De film was goed voor zes Oscarnominaties.

In  de nieuwe serie Film Extra hebben ze onder andere de films Kinderen van Juf Kiet, Florence Foster Jenkins en Demain tout commence in het vooruitzicht. In de film Demain tout commence wordt Samuel (Omar Sy), die een zorgeloos leven leidt aan de zonnige zuidkust van Frankrijk, geconfronteerd met het feit dat hij vader is van een paar maanden oude baby Gloria en uiteindelijke de zorg voor haar op zich neemt.

Voor het volledige programma zie ook de website van Cultura www.cultura-ede.nl/filmhuis.

FOODVALLEY FILM FESTIVAL Het Foodvalley Film Festival wordt voor de eerste keer gehouden in het openingsweekend van het theaterseizoen, van 29 september tot en met 1 oktober. Een Filmfestival waarin foodfilms de hoofdrol spelen in combinatie met een spreker, workshop of. een proeverij. Zowel een documentaire, feel good movie als kinderfilm staan op het programma, zowel in Cultura als op een bijzondere foodlocatie.

Binnenkort staat het volledige programma op www.foodvalleyfilmfestival.nl.