• Jong acteertalent Lisse Knaapen speelt de solovoorstelling 'Emma wil leven'. 

    Annemieke van der Togt

'Emma wil leven' in Theater Cultura

EDE De solovoorstelling 'Emma wil leven', gebaseerd op de documentaire van Jessica Villerius, is vrijdag 10 mei te zien in Theater Cultura. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Jong acteertalent Lisse Knaapen speelt deze solovoorstelling. Knaapen werd eerder geprezen voor haar hoofdrol in de musical 'SKY'. Later speelde zij onder andere in de toneelvoorstelling 'Intouchables'.

DOCUMENTAIRE 'Emma wil leven' is gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius. In de documentaire werd de achttienjarige Emma gevolgd in haar strijd tegen anorexia nervosa. De documentaire 'Emma wil leven' werd in november 2016 uitgezonden op BNNVARA, met een voor- en nagesprek met Jessica Villerius, Emma's ouders, (oud-)patiënten en deskundigen, onder leiding van Sophie Hilbrand.

MEEST BEKEKEN De uitzending werd bekeken door 651.000 mensen en werd met 289.000 kijkers het meest bekeken online programma van 2016. Eén op de twee jongeren zag de documentaire. 'Emma wil leven' won de NVvP-Media Prijs en werd genomineerd voor de Antonie Kamerling Award.

In Japan werd de film genomineerd voor Japan Prize in de categorie Best Youth en de film is nog altijd een van de best bekeken documentaires op Amazon.com.

HET VERHAAL VAN EMMA Op haar twaalfde wordt Emma gediagnosticeerd met de ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert juist in het verlies hiervan. Op achttienjarige leeftijd is ze klinisch uitbehandeld en heeft ze nog maar één wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, in de hoop daar de strijd met haar ziekte aan te gaan om nu echt beter te worden. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders om haar de reis te laten maken. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een opvallende opleving.

Ze krijgt hoop en maakt de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd. De monoloog 'Emma wil leven' wordt geschreven door Marc Veerkamp en geregisseerd door Benno Hoogveld.

De theatervoorstelling is geproduceerd door Solo Stories. Solo Stories brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, al dan niet waargebeurd verhaal.

De voorstellingen worden gespeeld in kleine theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek. Eerder bracht Solo Stories de voorstellingen 'Leef!' en 'Paaz', dit theaterseizoen gevolgd door 'Ma', naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton.

KAARTEN BESTELLEN Kaarten voor deze voorstelling zijn nog verkrijgbaar via de website van Cultura www.cultura-ede.nl of via telefoonnummer 0318-672800.