• Davide Cerati Fotografia

Edesche Concertzaal viert eerste lustrum

EDE De Edesche Concertzaal is jarig. Precies vijf jaar geleden opende de concertzaal haar deuren met Bachs 'Goldbergvariaties'. Violiste Francesca Dego en pianiste Francesca Leonardi zetten dit jubileum op zaterdag 13 oktober extra luister bij met Beethovens 'Kreutzersonate'.

Beethoven schreef met zijn indrukwekkende 'Kreutzersonate' een van de beroemdste vioolsonates van de negentiende eeuw. ,,Behalve dat de viool een flitsende solorol heeft, behandelt Beethoven piano en viool ook als gelijkwaardige muzikale partners. En dat levert het nodige vuurwerk op", vertelt Jan Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Beethovens 'Kreutzersonate' wordt vaak uitgevoerd, maar dat hindert violiste Francesca Dego niet. ,,Het heeft geen houdbaarheidsdatum, het klinkt altijd weer fris”, zegt ze. ,,Het zit vol levenslust en gevoeligheid.” Dego en Leonardi zijn ideale vertolkers van de 'Kreutzersonate'. Recentelijk zetten beide dames Beethovens tien vioolsonates op de plaat voor het Duitse kwaliteitslabel Deutsche Grammophon.

MEDITERRAANS FEEST De opzwepende finale van Beethovens 'Kreutzersonate' vormt de perfecte opmaat voor een mediterraans muzikaal feest rond de thema's Italië en dans. In Stravinski's 'Suite Italienne', dat eveneens op het programma staat, klinken barokke dansen in een twintigste-eeuws jasje. Maurice Ravel op zijn beurt brengt met zijn 'Tzigane' de vurige muziek van de Roma's tot leven.

Maar Francesca Dego en Francesca Leonardi hebben nog meer in petto. Ze verzorgen namelijk de Nederlandse première van het stuk 'Ballade' van de Italiaanse componist Mario Castelnuovo-Tedesco. Dankzij een hint van de kleindochter van de componist vond Francesca Dego dit werk afgelopen februari in het archief van de Library of Congress in Washington.

CHOPIN 'Ballade' klonk in 1940 voor het eerst in de Carnegie Hall in New York, maar is daarna niet meer uitgevoerd. Ten onrechte, vindt Francesca Dego. ,,Het is een stuk dat gehoord moet worden. De structuur van 'Ballade' is duidelijk op Chopin geïnspireerd en gebaseerd op twee verschillende melodieën. Viool en piano weven de beide thema's door elkaar heen, van zachte en wiegende passages tot felle en virtuoze uitbarstingen."

Benieuwd naar nóg een 'Kreutzersonate? Het Dudok Quartet Amsterdam speelt op vrijdag 26 oktober Janáceks 'Eerste Strijkkwartet', eveneens met de bijnaam 'Kreutzersonate'. Janácek liet zich in dit strijkkwartet inspireren door een tragisch liefdesverhaal van Tolstoj, waarin Beethovens 'Kreutzersonate' een sleutelrol speelt.

KAARTEN Kaarten bestellen voor het jubileumconcert van de Edesche Concertzaal kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kijk ook eens op www.edescheconcertzaal.nl.