• Kinder- en tienerkoor Jedaja loopt zingend door de winkelstraat tijdens een vorige editie. Ook dit jaar zijn ze weer van de partij.

    Esther Meijer

Drie dagen spontane kunst in Ede

EDE Het Pop-up Festival viert dit jaar een feestje. Voor de vijfde keer krijgt Ede een weekend lang te maken met spontane kunstuitingen in de winkelstraten. Het festival barst los op vrijdag 24 mei met een variëteit aan optredens op het Bevrijdingsplein. Ook zaterdag 25 en zondag 26 mei wordt het winkelend publiek getrakteerd op spontane optredens.

Mathilde van Ravensberg

Edenaar Arno Setz is artistiek leider van het Pop-up Festival. Hij bedacht vijf jaar geleden dit concept om ruimte te geven aan kunstzinnig talent uit Ede. Niet door ze op een standaard podium te zetten, maar op verrassende locaties te laten optreden; in een winkel of op een balkon. ,,Het gaat bij pop-up om het onverwachte. De artiest moet mensen verleiden naar de act te kijken. Vervolgens lost hij of zij weer op in het publiek. Bij deze vorm van theater moet het publiek zich afvragen: is dat nu echt wat ik zie of niet."

ENERGIE EN BEWEGING Setz leert jonge en onervaren deelnemers het principe van pop-up. ,,Het moet niet lijken op van die statische optredens die je wel eens ziet op Koningsdag. Er moet energie en beweging in zitten. Sommige artiesten moeten dan even over een drempeltje heen, maar achteraf vinden ze het hartstikke leuk." Het festival begon klein, op station Ede-Wageningen. In 2016 verhuisde Setz met alle deelnemers naar het centrum van Ede. De artistiek leider spreekt terugkijkend op vijf jaar pop-up over 'een sneeuwbaleffect'. ,,Ieder jaar haakten meer artiesten en jong talent aan. De impact op Ede is groter geworden."

SCHOLIEREN Dit jaar doen bijvoorbeeld creatieve leerlingen van de Edese middelbare scholen Pallas Athene, Marnix en Het Streek mee. Ook het Edese publiek went inmiddels aan deze spontane vorm van theater maken, merkt hij. ,,In het begin hoorden de artiesten nog wel eens opmerkingen als 'Doe es normaal'. Dat gebeurt gelukkig niet meer. Ik denk dat mensen nu wel begrijpen wat er gebeurt. Het festival is een vaste waarde geworden eind mei in Ede."

De theatermaker heeft inmiddels een vaste club medewerkers die hem ieder jaar helpen met de opzet van het festival. ,,Ik ben super trots op alle vrijwilligers. Dankzij hen zetten we steeds weer een verbeterde productie op."

LUSTRUM Om het lustrum luister bij te zetten, pakt Setz dit keer flink uit op de openingsavond. Een keur aan artiesten geeft een kort optreden. In de line-up staan onder meer de singer-songwriters Ruben Schaap en Johnny Fleet, accordeonist Caroline in 't Veld, zangduo Boter bij de Vis, de Hongaarse operazangeres Fazekas Erika, de 24dance education. Er is een catwalk van leerlingen van het Marnix college en zangeres Tamara Bernard zingt de songfestivalhit Arcade. Martijn van Nellestijn, de Edese regisseur van sinterklaasfilms, praat de openingsavond aan elkaar. Zaterdag en zondag zijn er doorlopend optredens. Zondagmiddag wordt de Pop-up bokaal uitgereikt aan de beste act en is de winnaar bekend van de kleurwedstrijd Edese helden.

Meer informatie op www.popupfestival.nl