• Meesterpianist Severin von Eckardstein is de nieuwe artist in residence van de Edesche Concertzaal.

    Irene Zandel

Drie concerten Severin von Eckardstein in Ede

EDE ,,Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren en zo misschien wel vergeten ervaringen naar boven halen." Deze missie heeft meesterpianist Severin von Eckardstein als nieuwe artist in residence van de Edesche Concertzaal.

Tijdens drie concerten neemt hij bezoekers het komend seizoen mee in zijn muzikale wereld. Hij is te horen als voortreffelijk kamermusicus samen met collega's als de cellisten Quirine Viersen en Isang Enders, en fluitist Aldo Baerten. En natuurlijk is Severin von Eckardstein ook als solist te beluisteren.

KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD Een belangrijk concours winnen is een, maar om daarna als pianist relevant te blijven is andere koek. Meesterpianist Severin von Eckardstein kan erover meepraten. In 2003 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat was al een prestatie op zich, maar ook in de jaren die volgden ontpopte Severin zich tot een veelzijdige pianist van statuur. Alleen al in Nederland is Severin een graag gehoorde gast in bijvoorbeeld de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw.

Samen met cellist Isang Enders geeft Severin von Eckardstein op 21 september zijn visitekaartje af als artist in residence van de Edesche Concertzaal. ,,Het is een groot voorrecht om mijn eigen voorkeuren te mogen programmeren", vertelt Severin enthousiast. Daarom laat de pianist zich van zijn meest persoonlijke kant horen in hartstochtelijke cellosonates van Beethoven, Mendelssohn en Prokofjev. Ook zijn Severin von Eckardstein en Isang Enders solistisch te beluisteren in muziek van Nikolaj Medter en Charlotte Bray.

PURE POEZIE Tijdens zijn solorecital op 24 januari zorgt Severin von Eckardstein zorgt voor een loom namiddaggevoel midden de winter. Zo kun je althans de stukken van Debussy, Chopin en Schumann ervaren. Heel letterlijk geldt dat voor Debussy's dromerige 'Prélude à l'après-midi d'un faune'. Net zo loom klinkt het stuk 'La maison dans les dunes' van Gabriel Dupont. Hierin is de muzikale weerslag te horen van de tochten die de componist door de duinen maakte. Duponts muziek klinkt zelden op het concertpodium. Daarom laat artist in residence Severin von Eckardstein bezoekers graag kennismaken met deze schilderachtige stukken. ,,Pure poëzie uit de toetsen", schrijft NRC.

PRIMEUR Tijdens het slotconcert op 25 april zorgt Severin von Eckardstein voor een echte primeur. Als speciale gasten neemt hij stercelliste Quirine Viersen en de Belgische fluitist Aldo Baerten mee. In de Edesche Concertzaal staan ze voor het eerst met z'n drieën op het podium. Samen laten ze stukken uit drie eeuwen samenkomen. Severin vertelt: ,,Dat doen we niet op een gezochte manier. Voor mij is muziek nooit rationeel. Het verband tussen het ene en het andere stuk zie ik als een vloeiende lijn." Laat je door Severin, Quirine en Aldo meevoeren in de muziek van onder meer Haydn, Weber en Pierné.

MIJNSERIE Stel je eigen serie samen. Kies uit het complete aanbod zelf de mooiste concerten uit en bestel ze tegelijk met korting. Of maak er een origineel cadeautje van. Het kan met MijnSerie. Zo geniet je met aantrekkelijke korting van je favoriete muziek.

KAARTEN Bestel kaarten voor Severin von Eckardstein via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot omstreeks 22.00 uur.