• Ted Benschop (rechts) en Jaap Klomp voor Huis Kernhem, voor expo's beeldende kunst, lezingen, klassieke en jazz concerten.

    Freek Wolff

Diepgang moet voelbaar worden

EDE 'De schoonheid van beeldende kunst bij een groter publiek bekend maken'. Die missie van stichting Kernhem sluit naadloos aan bij de lezingen die de organisatoren gaan houden, naast de exposities in het markante historische gebouw Huis Kernhem aan de Kernhemseweg in Ede.

Freek Wolff

De lezingen krijgen volgens voorzitter Ted Benschop geen stoffig karakter en worden gelardeerd met beelden en interactie van publiek. ,,Geen éénrichtingsverkeer."

Hij wijst op de afgelopen 25 jaar, waarin elke drie weken een andere expositie te zien was van beeldende kunst, zowel van professionals als amateurkunstenaars. Tien keer per jaar zijn er ook koffieconcerten op de zondagochtend. ,,Tachtig luisteraars die deze concerten bezoeken, is heel normaal. Ensembles spelen dan klassieke muziek. We zijn nu ook bezig met de aankoop van een vleugel."

Bovendien wil de stichting dit jaar vanaf september beginnen met acht jazzmiddagen op zondagmiddagen. ,,Om het culturele aanbod groter te maken en meer bezoekers te trekken naar het prachtige Huis Kernhem. Het is van de gemeenschap en we willen dat zoveel mogelijk openstellen en mensen cultureel iets laten beleven. Onze wens is het publiek te laten verwonderen."

KUIJER De gerenommeerde beeldhouwer Ruud Kuijer verzorgt woensdag 17 april de eerste lezing. De kunstenaar is onder meer bekend om zijn grote betonnen sculpturen langs de oever van het Amsterdam Rijnkanaal en vorig jaar de Calatrava, een imposant gebouw in Valencia.

,,Hij is een man van statuur. De beelden van Kuijer zijn op vele plekken in de wereld te bewonderen, zowel in de openbare ruimte, als in musea of op speciale exposities en evenementen. In een beeldende presentatie zal hij de beeldhouwkunst van nu beschouwen, zijn eigen werk bespreken en laten zien hoe dit gerealiseerd wordt. De laatste jaren overheerst het duurzame materiaal beton in het werk van Kuijer. De zeggingskracht is fenomenaal", vertelt Jaap Klomp van de stichting.

KWALITEIT De lezingen zijn om de bedoelingen van de kunstwerken uit te leggen. De organisatoren hebben nog geen andere namen voor de volgende lezingen. Ze gaan op zoek naar kwaliteit. ,,De diepgang achter de kunst moet voelbaar worden. En bezoekers prikkelen om er iets over te zeggen. Vaak vinden mensen abstracte kunst ingewikkeld. Daarom krijgen ze hier het verhaal, de uitleg en worden ze geïnspireerd. Die rol pakken de sprekers op."

Benschop ziet ook kansen met het thema food, vanwege de bekendheid van de regio Foodvalley. ,,Dat staat natuurlijk in de Edese actualiteit. Er bestaat foodart, waarbij we iets op touw kunnen zetten met een kunstenaar en een kok bijvoorbeeld. Daarbij kun je afbeeldingen laten zien en misschien ter plekke wel iets laten ontstaan." Een andere optie is om de focus een keer te leggen op de kunstwerken in het Edese centrum, met een route door de stad en een lezing in Huis Kerhem. ,,Allerlei onderwerpen zijn denkbaar."

Meer informatie op www.huiskernhem.nl