• Bachs beroemde Goldebergvariaties worden op vrijdag 12 oktober ten gehore gebracht door Blokfluitkwintet Seldom Sene.

    Sarah Wijzenbeek

'Deze muziek roept herkenning op'

EDE Wie van klassieke muziek houdt, maar zeker wil weten dat hij of zij naar een concert gaat waar je iets bekends hoort, kan terecht bij vijf concerten in de Edesche Concertzaal. Deze muziek roept ongetwijfeld herkenning op. Het gaat om stukken die men niet alleen vaak in concertzalen hoort, maar die ook regelmatig in games, films en commercials voorbijkomen.

Chopin zou multimiljonair geworden zijn als hij royalty's over zijn beroemde 'Treurmars' had ontvangen. Al in de tijd van Chopin was het een van zijn bekendste stukken en klonk (niet toevallig) op Chopins eigen begrafenis. Ook vele andere grootheden werden onder deze treurmars ten grave gedragen, onder wie Sir Winston Churchill, John F. Kennedy en Margaret Thatcher. Pianist Filippo Gorini speelt Chopins 'Treurmars' op zaterdag 29 september.

BACHS GOLDBERGVARIATIES Volgens de verhalen zou Bach zijn 'Goldbergvariaties' hebben geschreven voor een aan slapeloosheid lijdende graaf. Als hij de slaap weer eens niet kon vatten, liet hij zijn bediende Johann Gottlieb Goldberg delen uit Bachs variatiereeks spelen. Hoe mooi het verhaal ook zijn mag, Bachs 'Goldbergvariaties' zijn zeker niet slaapverwekkend. Het stuk werd wereldberoemd dankzij fenomenale pianisten als Glenn Gould en Murray Perahia. Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt Bachs 'Goldbergvariaties' op vrijdag 12 oktober.

PEER GYNT Ook als je nog nooit het toneelstuk 'Peer Gynt' van Grieg hebt gezien, herken je het eerste muziekstuk 'Morgenstimmung' direct. Het Nederlandse zuivelmerk Mona werd er door een commercial op tv heel bekend door. Geert Bierling en bariton Willem de Vries brengen op vrijdag 2 november het oorspronkelijke verhaal over Peer Gynt in een prachtige versie voor orgel en stem.

WEST SIDE STORY 'Maria', 'America' en 'I feel pretty'. Het werden stuk voor stuk tophits uit de wereldberoemde musical 'West Side Story' (1957) van Leonard Bernstein. Het verhaal is gebaseerd op Shakespeare's beroemde toneelstuk 'Romeo en Julia', maar speelt zich af in New York, waar rivaliserende straatbendes elkaar het leven zuur maken. Tony en Maria zijn verliefd op elkaar, maar omdat ze bij verschillende bendes behoren, is hun liefde gedoemd te mislukken. Op zaterdag 10 november spelen de Katona Twins een aantal hits uit 'West Side Story'.

Het klinkt bijna als filmmuziek op de piano: Debussy’s pianostuk ‘La cathédrale engloutie’ (De verdronken kathedraal). Voor de muziek baseerde Debussy zich op een oude Keltische legende. Vroeg in de morgen rijst een monumentale kathedraal uit het heldere zeewater op, om er rond het middaguur weer in te verzinken. Beluister Debussy's 'La cathédrale engloutie' op zaterdag 1 december.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis.