• Mathilde van Ravensberg

Debuutthriller van Kim Verheugen shockeert

EDE Een thriller die shockeert en medeleven opwekt. Zo omschrijft de uitgever 'Als het roodborstje haar kleur verliest', het debuut van Kim Verheugen uit Ede. ,,Het boek was er ineens. Ik had niet gedacht dat ik dit kon", vertelt de trotse schrijfster.

Mathilde van Ravensberg

 

Juist op haar moment van glorie, toen haar boek verscheen, lag Kim Verheugen in het ziekenhuis. Helemaal fit is ze nog niet, maar ze viert inmiddels een klein feestje. 'Als het roodborstje haar kleur verliest' is ruim een week uit en de Edese geniet van de reacties. Die komen uit haar directe omgeving. ,,Mijn vader bijvoorbeeld, heeft het in een keer uitgelezen. Is dit echt geschreven door mijn dochter, bleef hij zich maar afvragen." Maar ook van verder weg. ,,Ik kreeg een mail van een voor mij onbekende vrouw. Zij schreef dat ze het boek af en toe moest wegleggen omdat het verhaal te dichtbij kwam."

 

PSYCHOPAAT Van begin tot eind weet ze te boeien, shockeren en medeleven op te wekken voor de verschillende personages', meldt uitgever Boekscout.

,,Al nieuwsgierig geworden", lacht Verheugen. Ze licht een tipje van de sluier op door het voorlezen van een angstaanjagende scene over een dode kat in de kelder. De haren rijzen je te berge door de gedetailleerde manier waarop dit is neergezet. In deze pittige thriller draait het om een psychopaat die er een ziekelijk behagen in schept zijn vrouw te kleineren. Hoofdpersoon Myriam komt erachter dat hij dit al bij meerdere vrouwen heeft gedaan. De slachtoffers nemen uiteindelijk wraak, elk op een eigen manier. ,,Het intrigeert me hoe iemand die iets verschrikkelijks doet, zover kan komen", vertelt Verheugen.

,,Vaak is er iets voorafgegaan aan het moment dat hij een verkeerde daad begaat. Ik ben ervan overtuigd dat achter elk slecht mens ergens een goed mens schuilt." Dit aspect verweeft Verheugen ook in haar boek. Ze geeft de psychopaat op een bepaald moment een menselijk gezicht waardoor de lezer bijna snapt waarom hij tot zijn bizarre acties komt. ,,Sommige lezers vonden dat heel vervelend", grinnikt ze. 

 

GESLAPEN De Edese, moeder van een zoon, debuteert 'pas' op haar 42e. ,,Het schrijven van een boek was een diep gekoesterde wens, maar ik had nooit van mezelf verwacht dat ik het voor elkaar zou krijgen. Ja, ik was vroeger een fantasievol kind. Ik kan me goed inleven in situaties. Ik schrijf columns voor landelijke blaadjes en krijg goede reacties daarop, maar een boek, nee."

KELLY TER VELDE Het was Kelly ter Velde, de Edese die dit jaar maar liefst vier boeken schreef, die haar motiveerde ook te beginnen met een boek. ,,Ik ben gaan zitten en binnen twee weken was het boek af. Ik heb amper geslapen, maar het was heel leuk om te doen", blikt ze terug. Boekscout, een uitgeverij 'on demand', bood haar vervolgens het podium om haar verhaal uit te brengen. ,,Deze uitgeverij is echt een geweldige springplank voor een beginnende schrijver. Ze nemen de drukkosten op zich, geven je feedback op je manuscript en helpen je vervolgens met de promotie."

En dan de titel van haar boek? Deze staat symbool voor vele dingen in het boek, vertelt Verheugen. ,,De vrouw geniet ondanks haar gekooide leven nog van het vogelhuisje in de tuin waar ze regelmatig een roodborstje spot. Het vogeltje staat ook symbool voor schoonheid en kleur. Zo is de hoofdpersoon een mooie, kleurrijke vrouw, die helaas langzaam verbleekt."

Op de kaft van het boek staat het roodborstje afgebeeld, in vol ornaat. Geschilderd door Kim Verheugen zelf; ze heeft nog meer talenten. Het boek is te koop via www.boekscout.nl of www.bol.com.