• Het beroemde Storioni Trio speelt pianotrio's van Beethoven. Foto: Merlijn Doomernik

    Merlijn Doomernik

De mooiste pianotrio's in Ede

EDE Piano, viool en cello: een van de mooiste muzikale combinaties in de klassieke muziek. Beluister komend seizoen hoe iedere componist deze drie instrumenten weer anders combineert. Drie voortreffelijke pianotrio's, waaronder het Van Baerle Trio en het Storioni Trio, spelen de mooiste stukken voor piano, viool en cello. 

 

Muziek die nog mooier klinkt op de beroemde Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. Deze bijzondere vleugel is niet alleen een schitterend solo-instrument, maar hij klinkt ook heel goed samen met andere instrumenten.

 

COMBINATIE Wereldpianiste Anna Fedorova en de meesterlijke cellist Benedict Kloeckner zijn nauwelijks meer weg te denken uit de Edesche Concertzaal. ,,Het was fantastisch om op te treden in Ede! We hebben veel warmte, vreugde, geluk en inspiratie ontvangen", schreven ze na hun debuut in 2014. Afgelopen seizoen was Anna artist in residence en ze maakt nu voor de vijfde keer haar opwachting. Samen met Benedict Kloeckner neemt ze op 17 december de Noorse violiste Eldbjørg Hemsing mee. De bezoeker wordt verrast door deze onweerstaanbare combinatie: 'magisch', schrijft de Allgemeine Zeitung.

 

STORIONI TRIO Net zo onweerstaanbaar zijn de drie heren van het befaamde Storioni Trio. Al jaren hebben ze een hechte band met de muziek van Beethoven en op 4 februari 2017 spelen ze dan ook drie van Beethovens vroege pianotrio's. Wat is er zo leuk aan het spelen in een trio? Cellist Marc Vossen vertelt in een interview: ,,Omdat je maar met z'n drieën bent, is er veel flexibiliteit. Zeker als je al twintig jaar bezig bent. Je probeert echt met z'n drieën die perfecte muzikale lijn en inhoud neer te zetten." Het levert het Storioni Trio lovende kritieken op in de internationale pers: 'Een hecht, geanimeerd ensemble in klank en interpretatieve intentie', merkte het bekende muziektijdschrift Gramophone op.

 

VAN BAERLE TRIO Nog meer Beethoven klinkt op 18 maart 2017 met het befaamde Van Baerle Trio. Zij laten horen hoe Beethoven zijn 'Tweede Symfonie' omtoverde tot een briljante versie voor pianotrio. Tsjaikovski rekt in zijn 'Pianotrio op. 50' juist de grenzen op van wat je nog kamermuziek kunt noemen. Met een glansrijke solorol voor piano, heftige emoties en lange, zangerige melodieën lijkt dit pianotrio meer op een minipianoconcert dan op een intiem stuk kamermuziek. Zoals piano, viool en cello bij Beethoven en Tsjaikovski telkens perfect samenvloeien, zo vormen Hannes Minnaar, Maria Milstein en Gideon den Herder een hechte muzikale eenheid. Geniet van dit "extreem getalenteerde trio", aldus NRC Handelsblad.

Bekijk het complete programma en bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis toegang.