• Het Hexagon Ensemble speelt op 11 november muziek uit Wenen en Parijs. Foto: Bokkie Vink

    Bokkie Vink

De mooiste kamermuziek voor vijf blazers

EDE Houd je van fluit, hobo, klarinet, fagot of hoorn? Dan zit je komend seizoen goed in de Edesche Concertzaal. In twee concerten beluister je de mooiste muziek die voor deze bijzondere combinatie instrumenten is geschreven. Het Hexagon Ensemble speelt muziek van Beethoven. En het Orlando Kwintet waagt zich aan een bloedstollende versie van Moessorgski's 'Schilderijententoonstelling'.

Naast deze twee blaaskwintetten staat er in Edesche Concertzaal nóg een concert met blazers op de rol. De vijf dames van Seldom Sene spelen op een indrukwekkend aantal blokfluiten muzikale kroonjuwelen uit het zestiende-eeuwse Spanje. 

BEETHOVEN Beethoven had het meteen in de gaten. Met de combinatie van piano en blazers kun je spannende muziek maken. Alles haalt hij uit de kast in zijn Kwintet voor piano en blazers, op. 16. Fluitist Wout van den Berg van het Hexagon Ensemble vertelt over het stuk: ,,De muziek heeft een bijna symfonische inslag en Beethoven lijkt alvast een voorschot te nemen op zijn negen symfonieën die hij later zou schrijven." Tijdens hetzelfde concert op 11 november 2016 verrast het Hexagon Ensemble je met muziek uit het schilderachtige Parijs rond 1900. Het stuk 'L'Heure des Berger' van Jean Françaix bijvoorbeeld zindert van Franse levenslust.

SPANJE Seldom Sene laat op 10 februari 2017 nog oudere tijden herleven. Onder de noemer 'El aire se serena' (De lucht wordt ijl) nemen de vijf blokfluitisten je mee naar het zestiende-eeuwse Spanje. Met sfeervolle liederen van Juan Vásquez en het virtuoze vuurwerk in de muziek van Antonio de Cabezón verandert de Edesche Concertzaal voor even in een feestelijk Spaans paleis. Voor de uitvoering van deze stukken put het ensemble uit hun collectie van ruim vijftig blokfluiten, waaronder fraaie barokke en middeleeuwse exemplaren.

Seldom Sene is als een van de jongste ensembles een rijzende ster op het gebied van oude muziek. In 2014 won dit ensemble de eerste prijs bij het Internationaal Van Wassenaer Concours. ,,Dit is een perfect ensemble dat alleen nog maar kan groeien", schreef Merlijn Kerkhof in NRC Handelsblad.

ENERGIE Net als Seldom Sene is ook het Orlando Kwintet een relatief nieuw ensemble. Vijf solisten uit de beste Nederlandse orkesten vormen samen dit klassieke blaaskwintet. Met hun verbluffende virtuositeit en aanstekelijke energie spelen ze op 10 maart 2017 verrassende muziek voor blaaskwintet en eigenzinnige versies van bekende klassieke stukken.

Het Orlando Kwintet laat horen dat het blaaskwintet als een compleet orkest kan klinken. Zo spelen ze Moessorgski's sprookjesachtige 'Schilderijententoonstelling' die vooral bekend werd in de orkestbewerking van Ravel. Ook staan het 'Strijkkwartet' van Debussy en de bij vlagen humoristische 'Bagatellen' van Ligeti op het programma. 

KAARTVERKOOP Bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.