• Topviolist Daniel Rowland is een van de speciale gasten tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Ede.

    Kevin Birch

De mooiste kamermuziek tijdens festival

EDE Ede bruist vijf dagen lang van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede tijdens het Hemelvaartweekend. Van woensdag 9 tot en met zondag 13 mei spelen meer dan twintig internationale topmusici tijdens dertien concerten en evenementen in Ede, Wageningen en Otterlo. Geniet van een heerlijk weekend met de mooiste klassieke muziek.

Pianiste Anna Fedorova is als artistiek directeur de spil van het festival. Zij neemt mensen mee langs absolute hoogtepunten uit de klassieke muziek, zoals Schuberts meesterlijke liederenreeks 'Winterreise' en de bekende 'Eine kleine Nachtmusik' van Mozart. Muziek die alles te maken heeft de schoonheid en de onweerstaanbaarheid van de natuur.

SCHUBERTS WINTERREISSE Sterbariton Tobias Berndt zingt Schuberts beroemdste liederencyclus, 'Winterreise'. In de 24 liederen van 'Winterreise' maakt een rusteloze jongeman de balans op van zijn voorbije liefde. De liedteksten vertellen hoe een man na een afwijzing in de winterkou vlucht naar andere streken. Schuberts muziek volgt de stemmingswisselingen in de gedichten op de voet met prachtige sfeerstukken, waaronder 'Der Lindenbaum' en 'Der Leiermann'.

MOZARTS KLASSIEKERS 'Eine kleine Nachtmusik' is de bekendste serenade van de al even bekende Mozart. Uitbundige muziek waar je helemaal vrolijk van wordt. Geniet van deze evergreen van de klassieke muziek. Anna Fedorova en haar musici vergroten het feestelijke karakter van Mozarts klassieker met toepasselijke stukken van Schumann, Brahms, Britten en Piazzolla.

OERKRACHT Beleef de oerkracht van de muziek. In het officiële slotconcert worden de music tot het uiterste uitgedaagd. Heb je voor een soloconcert meestal solisten en een heel orkest nodig, in Erwin Schulfhoffs 'Concert voor fluit, altviool en contrabas' zijn de musici orkest en solist tegelijk. Daarnaast betreden de festivalmusici het podium in niet eerder gehoorde combinaties, variërend van Debussy's 'Syrinx' voor fluit solo tot Beethovens 'Tripelconcert' met daarin solorollen voor piano, viool en cello.

FESTIVALBAL Na de Grande Finale kan men genieten van een feestelijk festivalbal. Beleef de sfeervolle Edesche Concertzaal al zwierend op beroemde walsen van Tsjaikovski en Strauss. Uiteraard staat de moeder aller walsen op het programma: 'An der schönen blauen Donau' van Johann Strauss.

KAARTEN BESTELLEN Kijk voor meer informatie en kaarten op www.ikfe2018.nl. Verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.