• Edwin Nieuwstraten

Dante zorgt voor culturele picknick

EDE Alweer voor de negende keer houdt Cultureel Café Dante een culturele picknick. Dit keer op zondag 3 juli van 14.00 tot 18.00 uur in het openluchttheater. De picknick is de afsluiting van het podium voor kunst en cultuur dat Dante iedere maand heeft in Cultura. Naast hoogtepunten van het afgelopen jaar, treden er ook nieuwe acts op. De afsluitende uitsmijter is een optreden van de bekende groep Massada.

Jan de Boer

Cultureel Café Dante, dat altijd de vierde donderdag van de maand in Cultura wordt gehouden, wil een cultureel podium in de breedste in van het woord bieden voor en door mensen. Paul Imthorn en Inge Roos van Dante hopen dat de weergoden hen zondag goedgezind zijn. Kortgeleden kon een taptoe in het Openluchttheater vanwege de te natte graszoden daar niet doorgaan. Als het nodig mocht zijn, wijkt het programma uit naar Cultura.

Dante werkt voor het eerst met het nieuwe (hoofd)podium in het Openluchttheater. ,,Daarnaast hebben we een kleiner podium, zodat je wat kunt wisselen. En het andere onderdeel opgebouwd kan worden. Er is een doorlopend programma. We hebben ons concept in goede samenwerking met de stichting Openluchttheater vast kunnen houden."

NIEUWE OPZET In de nieuwe opzet van het Openluchttheater heeft weten te handhaven dat het culturele picknick gratis toegankelijk blijft. ,,Een picknick waar je zo maar in en uit kunt lopen, waar je heerlijke hapjes en drankjes kunt kopen. En ook je eigen picknickmand kunt meenemen. Die laagdrempeligheid hebben we weten te behouden. Wij zijn er in geslaagd om ook jonge opkomende talenten vast te leggen. Ook aan de ouderen is gedacht in de vorm van Massada."

De organisatie heeft weer een aansprekend, gevarieerd programma samengesteld. Troubadour Coen Zeeman opent het programma. Si Jolie maakt afwisselende, melancholische, uitgelaten en opzwepende muziek. Daarna staat dansstudio I-move ut Ede geprogrammeerd met veel verschillende dansdisciplines, zoals breakdance, hiphop, jazz en modern. Ruben Schaap een jonge singer-songwriter uit Ede zet ervaringen uit het dagelijkse leven om in liedjes.

Harry Oonk en Arjan Keene, de huidige en vorige stadsdichter, zullen de optredens tussendoor omlijsten met poëzie. Academia Estrella, een flamencodansschool uit Arnhem, komt met tien danseressen en straalt mede door haar aankleding een echte Zuid-Spaanse sfeer uit. Company Unwanted is een stevige lokale bluesrockband. Live Poets Society met Jee We Donkers en Peter Holen laten het publiek genieten van hun akoestische muziek.

Ook aan de kinderen is gedacht via het poppentheater De Toverbezem en goochelaar Janse Heijn gaat iedereen vermaken met zijn magie. De workshop keramiek wordt verzorgd door Elena Kerkhof.

Verder zijn er kramen waar Ria van der Linden (zeefdruk), Milan Art (schilder), Steffen Hylkema (graffiti), Hans Wolven (schilder) en Rypke van der Ploeg (portret tekenen) hun kunsten laten zien. Bazar d' Azur zorgt voor de catering.