• Hans van der Woerd

Concert in serie Proefkamermuziek

EDE Het Nederlands Blazers Ensemble speelt donderdag 21 april de Davidsbündlertänze van Robert Schumann in Theater Cultura.

Als de grote romanticus Robert Schumann eindelijk het ja-woord krijgt van zijn geliefde Clara, componeert hij in een gelukzalige stemming meteen de Davidsbündlertänze. Achttien muzikale juweeltjes vertolken de stemmingen van Schumann's twee alter-ego's, de onstuimige Florestan en de bedachtzame Eusebius, van grote opwinding tot al voorvoeld verlies. Het werk is 'vol van huwelijksgedachten' zegt Schumann in zijn dagboek, maar hij noemt het stuk ook 'ein Polterabend', de avond voor het huwelijk waarop je servies kapot gooit. Want scherven brengen geluk. Hoboïst en artistiek leider Bart Schneemann vertelt aan de hand van het geprojecteerde manuscript waarom het stuk zo bijzonder is en soms al eeuwen musici en luisteraars blijft fascineren.

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE De 'plus' reeks is een nieuw concept van het Nederlands Blazers Ensemble waarin de mooiste meesterwerken van de klassieke muziek onder de loep worden genomen. Het NBE is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n tachtig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Het NBE kenmerkt zich niet alleen door haar eigen signatuur, hoge kwaliteit en diverse repertoire, maar toont met regelmaat haar maat­schappelijke betrokkenheid middels bijzondere projecten, zowel in Nederland als internationaal.

JONGJONG NBE Voorafgaand aan het concert speelt het JongJongNBE het voorprogramma in het Atrium van Cultura. Dit blazersensemble, de naam zegt het al, bestaat uit (piep)jonge talentvolle muzikanten tot en met 15 jaar. Zij worden gecoacht door musici van het NBE, die hen wegwijs maken in de NBE-cultuur van samenspel en theatrale presentatie. Samen geven ze drie concerten per jaar. De inleiding begint om 19.30 uur. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, tel. 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl

KLASSIEK IN CULTURA Het concert van het NBE is een concert in de serie Proefkamermuziek in Cultura. Musici van topniveau geven avontuurlijke concerten en staan garant voor een rijk palet aan klanken, smaken en geuren. Na afloop van het concert is het tijd voor napraten onder het genot van een heerlijk glaasje wijn. Het laatste concert van dit seizoen in deze serie, maar er staat al een mooi programma klaar voor het nieuwe seizoen, waarbij ook het Nederlands Blazers Ensemble weer present is.