• ,,Groen Geluk staat voor wat de gemeente Ede de gelukkigste gemeente van Nederland maakt.''

    Cultura

Centrum twee dagen in teken van kunst

EDE Groen Geluk is het kunstfestival van Ede dat op vrijdag 7 en op zaterdag 8 september op het Oude Kerkplein plaatsvindt. ,,Groen Geluk staat voor wat de gemeente Ede de gelukkigste gemeente van Nederland maakt; wonen in een stad omgeven door prachtige natuur'', aldus de organisatie. ,,Festival Groen Geluk haalt die prachtige omgeving en veel groen nu naar de binnenstad. Zodat iedereen, oud of jong, cultuurbarbaar of kunstjunk, Groen Geluk kan beleven.''

Het centrum van Ede staat tijdens het festival in het teken van kunst. Vanaf het Oude Kerkplein waaiert Groen Geluk uit over de stad. De werken zijn grotendeels voor dit festival op maat gemaakt. De deelnemende kunstenaars en theatermakers zijn divers en zij laten installaties, theater, tekenacts, interactief werk en schilderkunst zien.

REUSACHTIG Jerry Veldhuizen gaat live aan het werk en maakt een reusachtig schilderij waarin de Edese natuur de hoofdrol speelt. Theatermakers 'De Waterlanders' brengen de bezoekers in verwarring met een korte voorstelling over natuurbeleving. Chantal de Wolde maakt grappige beelden van beesten. Sigrid Spier en Almas Pieters spannen samen en maken kriebelige insecten in een formaat waarop ze goed bekeken kunnen worden. Buro Rococo (ver)tekent de groene gelukkige wereld. Natuurlijk zal Platform Edese Kunstenaars (PEK) niet ontbreken. Vanuit een Groen Geluk Caravan laten zij met diverse beelden en acts het Groen Geluk in u opborrelen.

KINDEREN Voor de kinderen is er van alles te doen. Er is een speciale speelweide, gemaakt door Chantal de Wolde, waar kinderen op hertjes kunnen rijden. De reuzenkleurplaat van Yoko Heiligers mag door de bezoekers verder worden ingevuld. Er kan getimmerd worden aan een groot dier en vrijdag om 16.00 uur is er een 'rare dieren'-optocht.

De docenten van Cultura bieden een verrassende workshop aan. Onder leiding van Theo Fokke (beeldhouwen), Wim den Hertog (keramiek), Juliette Calis (tekenen en schilderen), Winja Stappers (textiel) en Rietje Tuijl (boetseren) kan eenieder werken aan een groot gezamenlijk kunstwerk. Met vereende krachten worden al die losse onderdelen verwerkt tot een prachtige boom van kunst.

MUZIEK Voor wie Groen Geluk wil horen komt het Popkoor met Sterallures uit Otterlo met een repertoire van evergreensen een nieuw Groen Geluk stadslied voor Ede. Mobiel Vinyl draait op het festival er een groen plaatje bij. De inwendige mens zal worden gevoed door een bekertje groen geluk van de Eetvallei en groen ijs van Bernardo's.

De etalages van de winkels in Centrum worden Groen en Gelukkig uitgedost. De winkeliers ontvingen al een inspiratiepakket. De mooiste winkelruit maakt kans op een prachtige prijs.

Het festival is op vrijdag 7 september van 10.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag 8 september 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken op het Oude Kerkplein. Groen Geluk is een project van Cultura, de Gemeente Ede en FABRIEKFANATIEK.