• Wim Mulder

Centrum Ede zaterdag in teken straatmuziek

EDE Het centrum van Ede staat zaterdag 8 juli in het teken van de straatmuziek. Dan wordt namelijk voor het vierde achtereenvolgende jaar het Straatmuzikanten Festival gehouden. De organisatie is ook deze keer in handen van de Edese Blues Associatie (EBA). En hoewel dat er op duidt, dat het festival vooral in het teken van de blues staat, is de realiteit anders.

Wim Mulder

Herman Ouboter, Hans Wolven en Gert Marcus namens de EBA: ,,Het voornaamste doel is de straatmuziek te promoten, maar dan wel met een knipoog naar de blues. De straatmuzikanten bespelen de meest uiteenlopende instrumenten. Het publiek kan echt met van alles en nog wat kennismaken. Neem Rogier Gonissen. Die komt zelfs met een draaiorgel naar Ede.''

Volgens Ouboter, die zelf trouwens ook met zijn cigar box gitaar twee keer in actie komt, is de EBA diktevreden met het brede scala aan artiesten, dat acte de présence geeft. ,,Neem Alan Wrench & The Nuts. Dat is echt een topband. Daar zijn we echt blij mee. Maar dat geldt ook voor Herbie Blues, de mondharmonicaspeler en voor Vincent Slegers om maar een paar namen te noemen.''

INTERNATIONAAL Niet alleen het puikje van de Nederlandse straatmuziek is zaterdag aanwezig, maar er zullen ook Belgen en Duitsers te bewonderen zijn. In totaal 35 acts zullen te bewonderen zijn. De artiesten geven optredens op achttien verschillende locaties. Elk optreden duurt pakweg een half uur. En daarna neemt een andere artiest, duo of band die plaats in. Zo rouleren de deelnemers door Ede.

Met als uitvalsbasis Cultura begint het festival om 12.00 uur en het duurt vervolgens tot 17.00 uur. De optredens vinden plaats in de Grotestraat, het Maandereind en de Doelenstraat. Daar komt dit jaar voor het eerst de Concordiamolen bij. De hoop is dat het publiek, dat daar komt voor wat extra omzet zal zorgen, waarvan de opbrengst dan aan de molen ten goede komt.

CONCORDIA PRIJS Om vijf uur keert iedereen terug naar Cultura, waar om 18.00 uur het gratis avondprogramma van start gaat. Voordat het zover is vindt eerst de uitreiking van de Concordia Prijs plaats, natuurlijk vernoemd naar de molen in Ede-Centrum.

Een volgens de organisatoren uiterst deskundige jury bepaalt wie de leukste solo-act heeft, wat het beste duo is en welke groep die prijs verdient. Onder anderen molenaar Willem ten Brink en kunstenaar Hans Wolven tekenen voor de prijzen.

Tijdens het avondprogramma, dat zoals gezegd gratis bij te wonen is, treden Vincent Slegers, Bottle Up & Go en de Remschackle Blues Band op. De laatste is alleen in Cultura te bewonderen, want die treedt 's middags niet op. Dat alles gratis toegankelijk is, is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede, de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) en Cultura.