• Cultura

Café des Chansons in Cultura

EDE ,,Het Frans chanson kun je op allerlei instrumenten begeleiden, maar aan een klassiek strijkkwartet denk je niet zo snel'', zegt Trudy Pijnenborg van Cultura. Zangeres Charlotte Haesen treedt op vrijdag 10 november samen met het strijkkwartet op in het Edese theater.

,,Charlotte Haesen betovert met haar stem, timing en haar prachtige performance. Samen met het Tobalita Strijkkwartet bezorgt zij menigeen kippenvel en tranen van ontroering'', aldus Pijnenborg. Na het optreden in Podium Witteman bevestigden de vele enthousiaste reacties dat 'Café des Chansons' niet langer een publiek geheim mag blijven. ,,Charlotte Haesen heeft een fascinerende stem, glashelder Frans en fluwelen strijkers om zich heen. Haesen heeft Nederlandse, Burundees, Franse wortels en groeide op in Wallonië. De liefde voor het chanson kreeg ze van huis uit mee. Ze begon haar jazzstudie aan het conservatorium in Maastricht en studeerde af in Amsterdam. Ze miste de Franse taal en begon chansons te zingen samen met een gitarist, totdat Odile Torenbeek haar ontdekte.''

STRIJKKWARTET Odile Torenbeek (altvioliste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest) hoorde Charlotte bij toeval zingen op de Noordermarkt in Amsterdam. Odile was direct onder de indruk van Charlotte en samen besloten ze te werken aan een chansons-programma met een strijkkwartet als basis. Meteen boden gerenommeerde arrangeurs Paul Prenen en Wijnand van Klaveren zich aan om mee te werken. Op perfecte wijze wisten zij het chanson om Charlotte's stem te 'draperen'. In eerste instantie was de samenwerking wennen. ,,Vergelijk het met een nieuwe danspartner; het duurt even voordat je elkaar aanvoelt.'' Het resultaat is een prachtig programma met de mooiste Franse klassiekers zoals 'La bicyclette' van Yves Montand, 'Dis quand reviendras tu' van Barbara en natuurlijk 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel.Het Tobalita Strijkkwartet bestaat uit: Robert Lis en Tessa Badenhoop; viool, Odile Torenbeek; altviool en Anjali Tanna op cello.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl. Het concert begint om 20.15 uur.

Charlotte Haesen tourt met het chansonprogramma door Nederland. Tegelijk blijft ze als singer-songwriter achter het keyboard kruipen, of stort ze zich in een swingsessie met muzikanten uit Brazilië of Curaçao: ,,Het zijn allemaal kanten van mezelf die ik niet zou willen missen.'' Intussen rijpen de plannen voor een tweede cd.