• Arjan Benning

Cabaret met serieuze ondertoon in Cultura

EDE Dat cabaret ook een serieuze ondertoon kan hebben, laten twee cabaretières zien in hun voorstelling in Theater Cultura. Laura van Dolron met haar stand-up filosofie op woensdag 31 januari en Marjolijn van Kooten op 9 februari met psychiatrisch cabaret.

Een niet-wetenschappelijk onderzoek naar het enige wat er echt toe doet: 'Liefhebben'. In haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis zoekt Laura van Dolron naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Want écht liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? In haar zoektocht komt zij steeds de dood tegen, want zoals in de bijbel staat blijkt waar: 'sterk als de dood, is de liefde'. De antwoorden die zij vindt, zijn soms hartverscheurend, dan weer hilarisch en doen je lachen door je tranen heen.

'Liefhebben' werd vanaf de première lovend ontvangen door pers en publiek en speelt nog steeds door Nederland en België. De voorstelling werd 'Een cadeau, 'Een warm bad' en 'Louterend' genoemd. In 2016 werd de tekst van Liefhebben in boekvorm uitgebracht, met succes, want het boekje is inmiddels toe aan zijn vierde druk.

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre: stand-up filosofie. In haar voorstellingen wisselen humor en diepgang elkaar in razend tempo af. Ze doet op het podium wat een comedian doet, maar dan met meer poëzie en minder behoefte aan de lach. De pers noemde haar de vrouwelijke Woody Allen.

VAN KOOTEN De afgelopen twee seizoenen trok Van Kooten samen met Bram Bakker langs de theaters met de succesvolle voorstelling 'Geen paniek'. Met een bezettingsgraad van 82 procent werd de voorstelling goed bezocht. Marjolijn van Kooten heeft met haar psychiatrisch cabaret een heel nieuwe doelgroep aangeboord.

In 'Ik zie de bui al hangen' gaat Van Kooten verder met waar ze met 'Geen paniek' gebleven is. Onderwerpen als depressie, moedeloosheid, zelfkritiek en angst passeren de revue. Hoopvol gaat Marjolijn van Kooten bij coaches, yogadocenten, ervaringsdeskundigen en psychologen te rade. Maar of het helpt.

,,Dit wordt vrijdag 9 februari een heerlijke avond zwarte humor om van te smullen. Je knapt er echt van op. Geestige conferences afgewisseld met mooie kleine liedjes die getuigen van een grote liefde voor taal, Hollandse nuchterheid en een scherp gevoel voor humor. Een combinatie van Kaandorp en Dorrestijn", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura.

ANGSTOORNIS GEEN TABOE Marjolijn van Koorten leed zelf jarenlang aan een zware angststoornis. ,,Eén op de drie mensen heeft weleens last gehad van een psychische stoornis. Het is een groot probleem en een taboe om over te praten", vertelt ze.

,,Voor mij is het al 12 jaar geleden en ik heb alles opgelost met therapie en verwerkt. Daardoor heb ik voldoende afstand om erover te vertellen, maar dan wel op zo'n manier dat mensen erom kunnen lachen. Ik vertel mijn eigen verhaal, dus mag ik er ook grappen over maken."

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie/Stadswinkel van Theater Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.