• Edesche Concertzaal

Brodsky Quartet speelt indringende Sjostakovitsj

EDE Beleef op 28 oktober het wereldberoemde Brodsky Quartet in de Edesche Concertzaal. Wat maakt het zo bijzonder? Natuurlijk staat de uitzonderlijke muzikaliteit van de vier musici voorop. Al 44 jaar speelt dit gerenommeerde ensemble in de eredivisie van het strijkkwartet. Voeg daarbij hun spraakmakende samenwerking met artiesten als Elvis Costello, Björk en Sir Paul McCartney en je proeft de hoofdingrediënten van dit succesvolle ensemble.

Het Brodsky Quartet onderscheidt zich ook van andere strijkkwartetten vanwege zijn voorliefde voor muziek van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975). Maar liefst twee keer hebben de Brodsky's de vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj succesvol op de plaat gezet. De laatste keer afgelopen maart in het Muziekgebouw aan 't IJ. NRC schreef erover: 'Ze brengen de stukken levensecht, bevlogen en indringend. Veertig jaar na de dood van de componist blijkt er ruimte voor een universelere lezing van diens fenomenale dagboek.'

INDRINGEND EN INTENS In de Edesche Concertzaal staat Sjostakovitsj' 'Achtste Strijkkwartet' op het programma. Het is zonder twijfel Sjostakovitsj' persoonlijkste en meest gespeelde strijkkwartet. Een 'zelfportret', aldus altviolist Paul Cassidy. NRC-recensent Merlijn Kerkhof schrijft erover: 'Bij het Brodsky Quartet, dat vol overgave en met zichtbaar plezier speelde, deed iedere noot ertoe. Het bracht een koortsachtige concentratie teweeg in het 'Achtste Strijkkwartet' (...) Aangevoerd door de fabelachtig goed spelende primarius Daniel Rowland, wiens strijkstok door zijn vlammende spel vele haren verloor, klonk het kwartet indringend en intens.'

BEETHOVENS DANKLIED Minstens zo karakteristiek voor het Brodsky Quartet zijn de unieke concertprogramma's. Sjostakovitsj' 'Achtste Strijkkwartet' koppelt het viertal aan een minstens zo persoonlijk stuk van Beethoven: zijn 'Vijftiende Strijkkwartet', op. 132 met de bijzondere bijnaam 'Heiliger Dankgesang'. Deze titel dankt het stuk aan het meeslepende, langzame deel dat Beethoven componeerde na een ernstige ziekte.

STIERENVECHTERS Tegenover deze twee onbetwiste meesterwerken staat het prachtige 'Oración del Torero' (Gebed van de stierenvechters) van de Spaanse componist Joaquín Turina Pérez en 'Preghiera' (Gebed) van de Noor Henning Kraggerud. Laatstgenoemde componeerde het voor het veertigjarig jubileum van het Brodsky Quartet.

Maak dit unieke concert van het Brodsky Quartet mee, en geniet van een van 's werelds beste strijkkwartetten. Dit kan zomaar om de spreekwoordelijke 'hoek'.

Tip: Bezoek op zaterdag 29 oktober ook het pianorecital door Mariam Batsashvili, winnares Internationaal Liszt Concours 2014.

Bestel kaarten voor het Brodsky Quartet en Mariam Batsashvili via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.