• 'Brockes Passion' van Händel staat vrijdag 23 maart op het programma.

    Anne Meyer

'Brockes Passion' in Edesche Concertzaal

EDE ,,Menig koor waagt zich in de lijdenstijd aan de passies van Bach. En terecht, want het zijn ware meesterwerken. Uniek is daarom het passieconcert in de Edesche Concertzaal op vrijdag 23 maart. Dan staat de 'Brockes Passion' van Bachs beroemde tijdgenoot Händel op het programma. Deze passie is maar zelden te horen, daarom is het des te unieker dat het Apollo Ensemble dit stuk op het repertoire heeft gezet." Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

,,Alles wat je van een barokke passie mag verwachten zit erin. De evangelist vertelt al zingend het lijdensverhaal. Er zijn prachtige aria's en meeslepende koorgedeeltes. Net als Bach geeft Händel aan de Christuspartij een bijzonder tintje. Rond de woorden van Jezus hoor je een soort muzikale stralenkrans."

MESSIAH Maar wat Händels 'Brockes Passion' echt uniek maakt, is dat hij deze passie niet voor kerk, maar voor het theater componeerde. Daardoor kon Händel nog meer concentreren op de heftigheid van het lijdensverhaal. Vanaf het begin van de 'Brockes Passion' laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Daarmee heeft het stuk al veel weg van zijn wereldberoemde oratoria 'Messiah' en 'Judas Maccabeus', die hij later zou componeren.

Händel liet zich inspireren door de tekst die dichter Barthold Heinrich Brockes had geschreven. Aan deze schrijver dankt deze passie dus zijn naam. In Händels tijd was deze Brockes een echte bestsellerauteur, want tussen 1712 en 1750 verscheen er elk jaar wel een passie op tekst van Brockes. Ook Bach verwerkte in zijn 'Johannes-Passion' passages uit Brockes' passietekst.

APOLLO ENSEMBLE Voor het Apollo Ensemble is het de eerste keer dat het deze Händel-passie uitvoert. ,,We verheugen ons er enorm op", vertelt fagottist Thomas Oltheten. ,,Niet in de laatste plaats, omdat het stuk precies voldoet aan de maximale capaciteit van ons ensemble. Händel schreef het voor acht zangers, twee hobo's, één fagot, strijkers en een basso continuo-groep. Daarmee is het een van onze grote producties. Niet alleen qua bezetting, maar ook in lengte, want met een duur van ongeveer twee uur is het echt een groots en serieus oratorium."

Onder de handen van artistiek leider David Rabinovich wordt het ongetwijfeld een bijzondere ervaring. Vooral vanwege de unieke strijkersklank die het Apollo Ensemble onder zijn leiding heeft ontwikkeld. ,,Het is zijn verdienste dat we een heel grote klankbeheersing hebben", licht Oltheten toe. ,,Bij ons is zacht niet alleen zacht, maar hebben we het 'zacht' in allerlei verschillende smaken", lacht Thomas. ,,Alleen in kwalitatief goede muziek komen zulk soort nuances tot hun recht."

KAARTEN Bestel kaarten voor Händels 'Bockes Passion' via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.