• Boi Akih

    Cultura

Boi Akih in Cultura Ede

EDE Liquid songs is het nieuwe album van Boi Akih, samen met vocaliste Monica Akihary en twee musici staan ze zaterdag 18 november in Theater Cultura. Muziek die verbonden is aan Afro-Amerikaanse jazztraditie.

Liquid songs is het nieuwe album van Boi Akih. Samen met het kernduo van vocalist Monica Akihary en gitaristcomponist Niels Brouwer vormen Tobias Klein (contra)basklarinet en de Japanse klassiek slagwerker Ryoko Imai, een nieuwe eenheid.

Liquid songs is geïnspireerd op het herontdekken en heruitvinden van oeroude sacrale verhalen in het archipel der Molukken in de Stille Oceaan, het vloeibaar houden van deze verhalen en ze doortrekken naar het heden. Dit proces is een leidraad voor zowel het muzikale als het narratieve element die in Liquid songs samenkomen. Vier musici met een rijke diversiteit aan temperamenten, kleuringen en eigen ervaringen ontvouwen de muziek in een volstrekt originele bezetting.

BLIJVENDE MUZIKALE VERHALEN ,,Het muzikale verhaal in Liquid songs blijft een in zichzelf versterkende spiralende beweging voortdraaien. Het is nooit af want ...…? Elke herhaling is feitelijk toch anders en bevat telkens de kiem voor iets nieuws. Het open en boeiend houden van het verhaal en het versterken ervan geven elkaar de hand. Het één kan op den duur niet zonder het andere. Het is een filosofie en hoeksteen van een eigen esthetica. In iedere nieuwe uitvoering vormt het kennen, herkennen en weten hoe, de basis voor het creatieve proces, voor het speels in elkaar laten grijpen van diepere bronnen en de verbeelding van het moment", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura.

Zij vervolgt: ,,Tobias Klein, Monica Akihary en Niels Brouwer hebben in Bangalore in dezelfde periode bij Jahnavi Jayaprakash als leraar de oeroude Zuid-Indiase muziek traditie bestudeerd. Hiermee hebben ze veel ervaring in jarenlange eigen projecten en verschillende Boi Akih-incarnaties. Daardoor herkennen ze snel verbindingen met deze muzikale traditie en kunnen ze het speels inzetten. Ryoko Imai met haar klassieke en Aziatische achtergrond kan kleur geven en toevoegen aan de muziek. Ze heeft vooral een fabuleuze gave haar authentieke moment aan te voelen, te wachten op juiste momenten. Daarin correspondeert zij vloeiend met gitarist Niels Brouwer. De karakteristieke altstem van Monica Akihary met haar verbazingwekkende bandbreedte en diepte gaat hier een rijke uitwisseling van kleuren aan met de diepe houtklanken van basklarinettist Tobias Klein die met de contrabasklarinet zelfs nog dieper in het donker van de klank duikt."

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.