• Stervioliste Rosanne Philippens ontroert op zaterdag 25 november met prachtige vioolstukken van Bach en Stravinski

    Merlijn Doomernik

Beleef de vioolsonates van Bach

EDE ,,Het grote doel is om troost te brengen", vindt violiste Rosanne Philippens. ,,Het gaat om die unieke ervaring; dat we bij het publiek iets teweeg brengen, zodat de mensen hun alledaagse besognes voor even vergeten." Beleef op zaterdag 25 november Rosanne Phlippens en pianist Julien Quentin in de Edesche Concertzaal met vioolmuziek van Bach en Stravinski.

 

Janine Jansen, Liza Ferschtman en Simone Lamsma. In dit rijtje Nederlandse topviolisten hoort inmiddels ook Rosanne Philippens thuis. ,,Dwars door de noten heen hoor je de persoonlijke stem van een jonge violiste met een dijk van een karakter", schreef de Volkskrant al.

 

PURE SCHOONHEID Samen met pianist Julien Quentin speelt Rosanne vioolwerken van Bach en Stravinski. Een bijzondere combinatie, want de vioolsonates van Bach klinken niet vaak op het concertpodium. Het zijn stukken die prima aansluiten bij de muziek van de Russische componist Igor Stravinski. ,,Zowel de muziek van Bach als Stravinski is hele duidelijke en heldere muziek", vertelt Philippens. ,,Maar ook al is ze niet per se romantisch, toch is het muziek die diep raakt. Het is een soort pure schoonheid, die niets anders dan zichzelf uitdrukt."

 

OVERWINNING Ook tijdens het pianorecital van Sophiko Simsive (winnares van de GrachtenFestivalPrijs 2016) gaat het om pure schoonheid. Deze Georgische pianiste speelt op vrijdag 24 november Schuberts ontroerende 'Pianosonate in c', D 958, één van de laatste die hij schreef. ,,Schuberts pianosonates leerde ik kennen via zijn liederen. Ik ben er echt aan verslingerd geraakt", bekent de pianiste enthousiast. ,,Vanwege de lengte zijn het niet de makkelijkste stukken; je moet ze als pianist echt overwinnen."

 

GLIMLACH MET EEN TRAAN Over de 'Pianosonate in c' vertelt Sophiko Simsive: ,,Deze sonate herinnert me aan de dromerige wereld van Schuberts strijkkwartetten. Muziek met steeds die combinatie van een glimlach en een traan. Altijd hoop, maar nooit de vervulling. Daardoor raakt ze wel het diepst van je ziel." Naast Schubert staan er ook schilderachtige stukken van Haydn, Debussy, Ligeti en Prokofjev op het programma.

SOPHIKO SIMSIVE Deze muziek is in uitstekende handen van Sophiko Simsive, die al vele prijzen op haar naam heeft staan. Op elfjarige leeftijd maakte ze haar debuut als concertpianiste met Beethovens 'Tweede Pianoconcert'.

Tijdens haar eerste studiejaar aan het Conservatorium van Amsterdam won ze de Eerste Prijs op het Prinses Christina Concours. Afgelopen zomer was Sophiko Simsive artist in residence van het Amsterdamse GrachtenFestival. Als kroon op haar carrière tot nu toe ontving ze onlangs de Eerste Prijs op het Virtuoso & Belcanto Festival in Lucca (Italië).

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten voor Sophiko Simsive en Rosanne Phlippens via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.