• Het beroemde Van Baerle Trio speelt zaterdag 18 maart Beethoven en Tsjaikovski

    Marco Borggreve

Beleef Beethoven en Tsjaikovski in Ede

EDE ,,Je kunt niet om Beethoven heen", vertelt pianist Hannes Minnaar enthousiast. Met zijn Van Baerle Trio speelt hij op zaterdag 18 maart om 20.00 uur in de Edesche Concertzaal twee pianotrio's van de Weense componist. Heel persoonlijke muziek vindt Hannes: ,,Vanaf zijn vroegste composities hoor je Beethovens persoonlijkheid door de noten heen." Tsjaikovski schreef zijn beroemde 'Pianotrio', op. 50 voor een overleden vriend.

 

Het is niet zomaar dat Hannes Minnaar als artist in residence met Beethoven op de proppen komt. Samen met violiste Isabelle van Keulen leverde hij al een geluidsdocument af rondom Beethovens tien vioolsonates. Bovendien werkt hij met dirigent Jan Willem de Vriend aan de opname van Beethovens vijf pianoconcerten. In de Edesche Concertzaal verrast Hannes Minnaar met twee pianotrio's die Beethoven van een bijzondere kant laten horen.

 

KODDIG MELODIETJE Het Van Baerle Trio opent het concert met de veertien 'Variaties', op. 44. Beethoven was pas 22 jaar oud toen hij dit pianotrio schreef. Toch zit alles wat je van Beethoven mag verwachten er al in. Hannes Minnaar: ,,De noeste arbeid, de grapjes, zijn wereldbeeld, alles stopt hij in zijn muziek en dat hoor je terug."

 

BEETHOVENS TWEEDE SYMFONIE Beethovens 'Pianotrio', op. 36 is andere koek. De componist was zo tevreden over zijn 'Tweede Symfonie', dat hij het jammer vond dat deze muziek alleen maar in de concertzaal was te beluisteren. Hij maakte van dit meesterwerk een versie voor pianotrio, zodat zijn tijdgenoten het stuk ook thuis konden spelen. Het Van Baerle Trio brengt deze muziek terug naar de concertzaal.

 

TREURMUZIEK VAN TSJAIKOVSKI Anders dan Beethoven schreef Pjotr Iljitsj Tsjaikovski maar één pianotrio. Het werd zijn beroemdste kamermuziekwerk. Hoewel kamermuziek... de pianopartij is voor de pianist zo veeleisend dat je het best een minipianoconcert mag noemen. Tsjaikovski eerde er zijn overleden vriend en pianist Nikolaj Rubinstein mee. Het stuk zit vol meeslepende melodieën, zoals alleen Tsjaikovski die kon schrijven.

 

VAN BAERLE TRIO De gespeelde stukken passen het Van Baerle Trio als een jas. In korte tijd haalde het trio verschillende grote prijzen binnen, waaronder Het Debuut van het Concertgebouw. In 2013 kwam daar het ARD Concours bij en de verkiezing voor de ECHO Rising Stars tournee, die hen langs grote Europese zalen voerde.

 

Kaarten bestellen kan via: http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.