• Violist Lorenzo Gatto en pianist Julien Libeer spelen op vrijdag 13 april lente-achtige vioolsonates in de Edesche Concertzaal

    Alexander Popelier

Beethovens rock-'n-roll in Edesche Concertzaal

EDE Mooier dan met Beethovens 'Frühlingssonate' kan het voorjaar niet beginnen. Op vrijdag 13 april klinkt dit en andere meesterwerken in een uitvoering door violist Lorenzo Gatto en pianist Julien Libeer. Het zijn twee musici die al heel wat sporen hebben verdiend.

,,Het lijkt wel lente in de Edesche Concertzaal. Fluitende vogels, een zacht briesje en mysterieuze Noorse fjorden. Het komt allemaal voorbij in schilderachtige stukken van Beethoven, Grieg en Schubert. Daar zitten ongelooflijke pareltjes tussen. Beethovens beroemde 'Frühlingssonate' en zijn laatste vioolsonate, waarvan het slotdeel bijna klinkt als onversneden rock-'n-roll", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

,,Griegs 'Derde Vioolsonate' zou je met gemak zijn 'Noorse' vioolsonate kunnen noemen. In elk van de delen grijpt Grieg terug op melodieën en ritmes uit de Noorse volksmuziek. Griegs muziek klinkt donkerder en ruiger en lijkt zo te verwijzen naar het mysterieuze Noorse landschap van grillige fjorden en weidse uitzichten. De zon breekt ook regelmatig door, zoals in de serene 'Romanza'."

FRÜHLINGSSONATE De vioolsonate als een symfonie voor viool en piano. Zoiets moet Beethoven voor ogen hebben gehad toen hij zijn 'Frühlingssonate' componeerde. En inderdaad, het is een vioolsonate met haast symfonische omvang. Vanwege het vrolijke, lente-achtige karakter kreeg het stuk al snel de bijnaam 'Frühlingssonate'.

Als geen ander weten Lorenzo Gatto en Julien Libeer de muziek van Beethoven en Grieg bij elkaar te houden. Hoe ze dat doen? De Volkskrant is er duidelijk over: ,,Ze nemen de subtielste hints van elkaar over en raken zo steeds dieper verstrikt in Beethovens heftige emoties, maar ook in zijn suggestieve plaagstootjes - minieme verwijzingen naar dat ene eerdere thema of die rake, gevoelvolle zanglijn." Die worden nog aangrijpender doordat Gatto en Libeer zich niet laten meeslepen door hun eigen emotionaliteit en gevoel.

ONTDEKKINGSREIZIGERS Lorenzo Gatto en Julien Libeer vormen een fantastisch duo naast hun succesvolle individuele carrières. Onlangs zetten ze alle vioolsonates van Beethoven op cd, die lovende recensies in de pers uitlokte. De Volkskrant: ,,Als twee ontdekkingsreizigers trekken ze door het steeds verrassende landschap van Beethoven dat telkens nieuwe vergezichten in petto heeft - één in hun overmoed en passie." Als klap op de vuurpijl ontvingen ze een Diapason d'Or, de belangrijkste Franse onderscheiding voor klassieke muziekopnames.

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.