• Het Matangi Quartet speelt Beethovens laatste strijkkwartet.

    Ger Adrichem

Beethoven in de Edesche Concertzaal

EDE Wie aan Beethoven denkt, denkt vast aan Für Elise of het overbekende 'pa-pa-pa-pam'. Maar Beethoven heeft veel meer muziek geschreven dan alleen deze twee kaskrakers. Beluister komend seizoen Beethovens mooiste kamermuziek, uitgevoerd door musici uit de nationale en internationale top. Met zijn wilde haardos en indringende blik is Ludwig van Beethoven (1770-1827) nog steeds het icoon van de Romantiek. Zelfexpressie was voor hem het hoogste ideaal. In veel van Beethovens stukken hoor je dan ook hoe zijn pet stond: woest en vilein of uitgelaten en humoristisch.

 

HANNES MINNAAR Wereldpianist Hannes Minnaar omsluit de Beethoven-serie van de Edesche Concertzaal. Tijdens het openingsconcert van het seizoen op zaterdag 10 september neemt hij stervioliste Isabelle van Keulen mee. Samen schotelen ze drie prachtige vioolsonates voor, waaronder de beroemde Kreutzer-Sonate.

Het wereldvermaarde Brodsky Quartet en het Matangi Quartet spelen twee van Beethovens late strijkkwartetten. Achter beide meesterwerken gaan mooie verhalen schuil. Zo speelt het Brodsky Quartet op vrijdag 28 oktober Beethovens Strijkkwartet, op. 132 met de lange bijnaam 'Heilig danklied van een genezen mens'. Beethoven componeerde dit kwartet na een ernstige ziekte. Naar verluidt hielden Beethovens tijdgenoten het niet droog bij deze muziek, en nog steeds behoort dit strijkkwartet tot zijn meest ontroerende composities.

Op 28 januari 2017 klinkt Beethovens laatste strijkkwartet, uitgevoerd door het Matangi Quartet. Alsof de componist het zelf al aanvoelde schreef hij boven de laatste maat 'Es muss sein!' Het Matangi Quartet legt een bijzonder verband tussen dit strijkkwartet en het Tweede Strijkkwartet van componist en Beethoven-fan Felix Mendelssohn. Mendelssohn componeerde zijn stuk een jaar na Beethovens dood. Alsof hij nauwelijks kon geloven dat zijn idool was overleden, schreef Mendelssohn boven zijn strijkkwartet: 'Ist es wahr?'

 

PIANOTRIO'S Naast de strijkkwartetten bewonderen muziekliefhebbers Beethoven nog steeds om zijn pianotrio's. Op 4 februari 2017 stort het Storioni Trio zich op Beethovens vroege composities: muziek die nog duidelijk het stempel van Haydn en Mozart draagt. Maar Beethoven zou Beethoven niet zijn als hij daar niet volledig zijn eigen draai aan zou geven. Het befaamde Van Baerle Trio, met Hannes Minnaar aan de vleugel, laat op 18 maart 2017 Beethoven van een totaal andere kant horen. Dat de componist ook een gezonde dosis humor bezat, hoort u in zijn variaties op een eigen thema, op. 44. Vanuit een humoristisch melodietje creëert Beethoven een reeks variaties. Nog indrukwekkender is tot slot de bewerking die Beethoven zelf maakte van zijn geliefde Tweede Symfonie.

Bestel kaarten via de website of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Lunteren: The Readshop. Veenendaal: De Rank. Wageningen: Theater Junushoff. Tot 18 jaar gratis entree.