• Nevolovitsch en Van de Velde spelen geliefde stukken van Bach op viool en orgel.

    Edesche Concertzaal

'Bach and beyond' in Concertzaal

EDE Iedereen kent de beroemde 'Air' van Bach of zijn sfeervolle 'Pastorale'. Deze en nog meer bekende stukken van Bach klinken vrijdag 6 april in de Edesche Concertzaal. Extra bijzonder is dat je deze muziek hoort op viool en orgel, gespeeld door twee internationale topmusici: de Russische violiste Nadja Nevolovitsch en de Antwerpse kathedraalorganist Peter Van de Velde.

,,Inmiddels zijn Nadja Nevolovitsch en Peter Van de Velde vaste gast in de Edesche Concertzaal, want ze spelen er nu voor de derde keer. Hun instrumenten vormen een perfecte match: de viool klinkt subliem bij het romantische Ypma-orgel. Sfeervol en sereen. Op 6 april spelen ze prachtige muziek onder de noemer 'Bach and beyond'", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

VIOOL EN ORGEL Peter vn de Velde vertelt over het concert: ,,Het wordt bijzonder, want Bach heeft namelijk geen muziek specifiek voor orgel en viool gecomponeerd. Daar moet je dan een oplossing voor bedenken en bijvoorbeeld stukken iets omwerken. Bach zelf deed overigens niet anders bij stukken van collega's."

Een bijzonder onderdeel op het programma is het blokje getiteld 'Bach-Metamorphosen'. Peter Van de Velde: ,,Bachs muziek is altijd aangepast aan de muzikale smaak die op dat moment heerste. Ik heb dat idee in een paar stukken van Bach, zoals de beroemde 'Air', vertaald naar onze tijd. Daarin hoor je soms akkoorden die Bach nooit gebruikt zou hebben, maar toch blijven de stukken typisch Bach."

MENDELSSOHN EN BACH Van de Velde en Nevolovitsch besluiten hun concert met Bachs beroemde 'Chaconne'. Bach schreef het oorspronkelijk voor vioolsolo, maar Felix Mendelssohn voorzag het stuk in 1840 van een begeleiding. ,,Het zou de een van de eerste bewerkingen zijn in een lange lijn, die het negentiende-eeuwse publiek vertrouwd moesten maken met Bachs vioolmuziek. Ook dit stuk klinkt als onmiskenbaar Bach, zij het met enkele toevoegingen in de begeleiding van Mendelssohn. Daarmee is de cirkel van dit concert rond."

Het wereldberoemde Britse Brodsky Quartet wordt in één adem genoemd met de muziek van Dmitri Sjostakovitsj. Beleef Sjostakovitsj' laatste strijkkwartet onder de handen van dit inmiddels gerenommeerde ensemble. In de Edesche Concertzaal verbinden de Brodsky's dit meesterwerk met Beethovens sublieme Strijkkwartet, op. 131. De volgens NRC Handelsblad gerijpte benadering, gloedvolle klank en persoonlijke interpretatie maken het spel van dit strijkkwartet tot een onvergetelijke ervaring.

KAARTEN BESTELLEN Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.