• Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof zijn komend seizoen opnieuw te gast in de Edesche Concertzaal. Foto: Peter van Breukelen.

    Peter van Breukelen

'Avond vol warmte en liefde'

EDE ,,Nog lang zal ik terugdenken aan deze avond vol warmte en liefde vanuit het publiek voor onze muziek." Het zijn de woorden van harpiste Lavinia Meijer na haar debuut, samen met bandoneonist Carel Kraayenhof, in de Edesche Concertzaal. Komend seizoen zijn beide rasartiesten opnieuw samen te gast in Ede. Ook is Lavinia voor het eerst solo beluisteren en speelt ze eigen werk.

 

Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof hebben inmiddels een jarenlange band opgebouwd met de Edesche Concertzaal. Het afgelopen seizoen waren ze afzonderlijk van elkaar te beluisteren in twee fenomenale concerten met Michiel Borstlap en Juan Pablo Dobal. Op vrijdag 27 januari slaan beide musici opnieuw de handen ineen voor een adembenemend programma.

 

AANSTEKELIJK SPEELPLEZIER Lavinia en Carel spelen onder andere muziek van hun eerste gezamenlijke cd 'In Concert' (2015). Dit album werd door de pers lovend ontvangen en getypeerd als 'klasse' en 'aanstekelijk plezier'. ,,Een pittige combinatie vol passie en vuur, 'woest en verstild', schreef het tijdschrift 'Muziekwereld'.

 

LAVINIA MEIJER Op zaterdag 22 april laat Lavinia Meijer zich van een totaal nieuwe kant horen. Dan heeft ze het podium van de Edesche Concertzaal voor zich alleen in een verrassend solorecital. De afgelopen jaren rekte Lavinia haar eigen muzikale grenzen flink op. Aan de Edesche Concertzaal vertelt ze: ,,Mijn specialiteit is dat ik alles wil kunnen. Ik ben nog jong en ik wil veel leren. Alle ervaringen die ik opdoe, kan ik weer gebruiken. De wereld van de muziek wordt steeds groter en hoewel mijn basis in de klassieke muziek ligt, wil ik laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is. Veelzijdigheid is mijn kracht."

 

PHILIP GLASS Haar ontdekkingstocht door allerlei soorten muziek voerde haar naar de wereldberoemde componist Philip Glass. Hij nodigde haar uit om samen met hem in New York zijn muziek te spelen. In de Edesche Concertzaal speelt Lavinia een selectie uit Glass' Etudes; belangrijke stukken die de Britse krant 'The Guardian' 'the sound of a lifetime' noemt. De harpiste bewerkte een aantal van deze piano-etudes voor harp. Philip Glass was er diep van onder de indruk: ,,Zo'n bewerking voor een ander instrument leert me echt iets nieuws over mijn eigen stuk. De harp benadrukt andere dingen in de muziek, in een kleur die er daarvóór nog niet was." Een betere ambassadeur dan Lavinia Meijer kan deze muziek niet krijgen. De Volkskrant prees Lavinia eerder al als 'briljant Glass-vertolker'.

 

EIGEN WERK Naast werk van Philip Glass speelt Lavinia Meijer muziek die bevriende componisten als Nico Muhly en Bryce Dessner speciaal voor haar schreven. Als klap op de vuurpijl klinkt een van Lavinia's eigen composities. 

 

Kaarten bestellen voor het optreden van Lavinia Meijer kan via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.