• Gitariste Annamária Fábián speelt op zaterdag 9 maart muziek van Piazzolla, Dyens tot Edith Piaf en Cole Porter.

    Live in Europe

'Alle stukken liggen me na aan het hart'

EDE De Hongaarse gitariste Annamária Fábián heeft eigenlijk maar één verlangen: authentiek zijn. Het ongewone programma waarmee ze op zaterdag 9 maart naar de Edesche Concertzaal komt, geeft daar volop blijk van. Met het repertoire blijft ze dicht bij haarzelf. ,,Alle stukken liggen me na aan het hart.”

Tijdens haar concert in de Edesche Concertzaal speelt Fábián voornamelijk muziek van haar debuutalbum 'Guitar... the natural way'. Daarop zocht Annamária Fábián naar repertoire met unieke aspecten. Geen typisch programma voor klassiek gitaar. Zo brengt ze een eerbetoon aan componist, gitarist en arrangeur Roland Dyens en speelt ze bewerkingen van beroemde chansons van onder anderen Édith Piaf.

VERHALEN UIT HET LEVEN Fábián vertelt over het programma: ,,De muziek zweeft tussen klassiek en jazz. De nummers op de cd zijn stuk voor stuk persoonlijke favorieten van mij. Ze liggen me na aan het hart. Sommige stukken zijn verbonden aan verhalen uit mijn leven. In Ede speel ik hoofdzakelijk muziek van de cd, maar ik streef er altijd naar nieuwe werken aan mijn repertoire toe te voegen.”

Is Annamária Fábián met haar groeiende faam extra nerveus voor concerten? ,,Er is altijd spanning voor een concert en soms is het moeilijk om daarmee om te gaan. Het belangrijkste is om simpelweg goed voorbereid te zijn, dat geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt.” Als ze eenmaal op het podium zit, heeft Fábián een duidelijk doel voor ogen: mensen raken met haar muziek. ,,Ik wil iets aan hen geven, iets echts, iets onvergankelijks.”

VAN PIANO NAAR GITAAR Annamária Fábián groeide op in een klein dorp in het noorden van Hongarije. Ze komt niet uit een nest van musici, ,,Maar iedereen is muzikaal en speelt wel een instrument”, vertelt ze.

Haar oudere broer speelde bedreven gitaar. Fábián begon zelf met pianolessen. ,,Maar toen ik naar mijn broer luisterde bij het oefenen – wat ik heel vaak deed – voelde ik dat de gitaar ook mijn instrument was. Ik was toen elf jaar.”

Annamária Fábián nam les bij Béla Fogarasi, iemand die een stempel drukte op haar ontwikkeling als musicus. ,,Hij is zowel een geweldige gitarist als een geweldige leraar. Hij leerde me niet alleen gitaar spelen, hij gaf me veel meer. Hij liet me zien wat een kleurrijk instrument de gitaar is, en hoe kleurrijk muziek op zichzelf is. Ook leerde hij me veel over het leven. Ik denk dat hij de belangrijkste reden is dat ik voor dit vak gekozen heb.”

NIEUWE REGISTERS Cello, piano en orgel kom je zelden tegen binnen één concert. Celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organiste Gonny van der Maten zijn zo enthousiast over deze combinatie, dat ze er speciaal muziek voor lieten componeren. Op vrijdag 8 maart klinken de wereldpremières van twee nieuwe stukken van Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen. Naast nieuwe muziek staat ook muziek van Bach, Schumann, De Falla en Messiaen op het programma. Beluister in de Edesche Concertzaal hoe mooi de Bösendorfer Imperial, het Ypma-orgel en de cello samen klinken.

Bestel kaarten voor Annamária Fábián, Doris Hochscheid, Frans van Ruth en Gonny van der Maten kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot omstreeks 22.00 uur.