• Jules Croiset en Victor Reinier spelen 'Een goed mens'.

    Ben van Duin

Acteerkanonnen Croiset en Reinier op het podium

EDE De komische thriller 'Een goed mens' staat op het programma van Theater Cultura voor zaterdag 16 maart. Een originele thrillerkomedie van Flip Broekman die gespeeld wordt door acteerkanonnen Jules Croiset en Victor Reinier. Als de oude psychiater zijn praktijk sluit, krijgt hij nog een laatste bezoek van een intrigerende jongere man die wel heel veel van hem wil weten. Hoe kijkt hij terug op zijn leven, zijn de verwachtingen die hij had uitgekomen en is hij tevreden met hoe alles ging?

De twee mannen blijken - ondanks de onbevangenheid van de één en het cynisme van de ander - veel met elkaar gemeen te hebben. In een confrontatie die even pijnlijk als verhelderend is, weten ze elkaar een behoorlijke spiegel voor te houden. Tot welke conclusie leidt dit? Hadden ze sommige dingen achteraf anders aangepakt of komen ze er achter dat hun leven helemaal niet zo mislukt is?

THRILLERKOMEDIE Flip Broekman schreef de thrillerkomedie Een goed mens waarmee de wens om hem weer terug te zien op het toneel vervuld is. Eerder werd deze voorstelling aangekondigd met Aart Staartjes in de rol van de oude psychiater. Hij is om gezondheidsredenen vervangen door Jules Croiset. Met publiekslieveling Victor Reinier, afgelopen seizoen te zien in de komedie Roem en al jaren hoofdrolspeler in de populaire tv-serie Flikken Maastricht, heeft hij de perfecte tegenspeler.

De regie is in handen van Johan Doesburg, voormalig artistiek leider van Het Nationale Toneel en recent de motor achter de succesvoorstelling Wie is er bang voor Virginia Woolf? Eind februari is het stuk in première gegaan. De schrijver van het stuk, Flip Broekman, overleed in januari dit jaar onverwacht.

JULES CROISET Jules Croiset debuteerde in 1955 als acteur en ontving in 1979 de Louis d'Or voor zijn rol als Platonov in het gelijknamige toneelstuk van Anton Tsjechov. Croiset was ook actief als filmacteur. In 1974 speelde hij de hoofdrol in Help! de dokter verzuipt naar het gelijknamige boek van Toon Kortooms. Daarnaast speelde hij in diverse Nederlandse televisieseries, onder meer in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Vrienden voor het leven, Medisch Centrum West, een aflevering van Baantjer, Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam. Ook werkte hij mee aan musicals (o.a. Anatevka).

In 2001 speelde Croiset de hoofdrol in het uit het Zweeds vertaalde stuk De Troubadour Van IJmuiden over het leven van Cornelis Vreeswijk. Van september 2018 tot en met februari 2019 is Croiset te zien geweest in de RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden waar hij de rol van Eduard Stern vertolkte.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, telefonisch via . 0318-672800 of www.cultura-ede.nl, Molenstraat 45, 6711 AW Ede