• Beleef op vrijdag 8 december het wereldberoemde Borodin Quartet in de Edesche Concertzaal

    Keith Saunders

'Absolute wereldtop van de kamermuziek'

EDE De vier leden van het Borodin Quartet behoren tot de absolute wereldtop van de kamermuziek. Ruim zeventig jaar staat het ensemble in de voorhoede van het strijkkwartet. De musici werkten samen met niemand minder dan Dmitri Sjostakovitsj en de legendarische pianist Stanislav Richter. Op vrijdag 8 december speelt het Borodin Quartet in de Edesche Concertzaal een persoonlijk programma rond muziek van Schubert, Tsjaikovski en Borodin.

 

De leden van het Borodin Quartet zijn dankzij hun enorme staat van dienst zelf levende muziekgeschiedenis geworden. Die samenwerking met een grootheid als Sjostakovitsj draagt daar zeker aan bij.

 

EIGEN ACCENTEN Altviolist Igor Naidin vertelt erover: ,,Sjostakovitsj' aanwijzingen zorgde ervoor dat we hier en daar net andere accenten leggen dan andere strijkkwartetten." Die band tussen componist en musici werd nog eens versterkt door Moskouse achtergrond. ,Het voordeel is dat je, omdat je uit dezelfde muzikale traditie komt, elkaar direct aanvoelt en zogezegd elkaars taal spreekt", aldus Naidin. Behalve toegewijde collega's zijn de Borodins ook goede vrienden geworden. ,,Je moet wel, als je met elkaar meer tijd doorbrengt dan met je familie. Maar we hebben daarin een goede balans gevonden."

 

TSJAIKOVSKI EN BORODIN De stukken die het Borodin Quartet in Ede gaat spelen, betekenen veel voor het ensemble. Omdat Tsjaikovski zo weinig kamermuziek heeft geschreven, maakte de voormalige aanvoerder van het kwartet Rostislav Dubinsky een kleurrijke strijkkwartetversie van Tsjaikovski's 'Kinderalbum'. Korte charmante stukken met dezelfde sfeer als Schumanns 'Kinderszenen'. Van de naamgever van het kwartet, Alexander Borodin, spelen de musici zijn bekendste kamermuziekwerk, het 'Tweede Strijkkwartet'.

 

BAND MET NEDERLAND Het Borodin Quartet speelt graag in Nederland. ,,Ik zeg het zonder overdrijving, maar voor ons is het een van de beste landen voor kamermuziek, net als Duitsland. Het publiek luistert aandachtig en staat open voor veel soorten muziek." Behalve in Rotterdam en Amsterdam speelt het Borodin Quartet ook regelmatig buiten de Randstad. Igor Naidin is dan ook blij met de Edesche Concertzaal als nieuw kamermuziekpodium in Nederland. ,,Ik ben benieuwd wat het publiek van onze stukken vindt. We kijken er naar uit om in Ede te spelen."

 

TIP: SIMONE LAMSMA Ervaar op vrijdag 15 december opnieuw hoe mooi de viool klinkt in de akoestiek van de Edesche Concertzaal. Dan laat stervioliste Simone Lamsma haar 'Mlynarski'Stradivarius (1718) stralen in Cesar Francks meeslepende Vioolsonate. Dit jaar maakte Simone haar debuut in twee van 's werelds belangrijkste concertzalen: de Wigmore Hall in Londen en de New Yorkse Carnegie Hall. Alle reden om haar in Ede van dichtbij te beluisteren.  

 

Kaarten bestellen voor het Borodin Quartet en Simone Lamsma via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.