• Spelers stonden als een blok achter VVP. Hopelijk sponsoren ook.

    Theo Beumer

'VVP verdient een herkansing'

EDE ,,In sportief opzicht heeft Vallei Volleybal Prins (VVP) uitstekend werk verricht. De degradatie uit de eredivisie volleybal werd afgewend. Het is nu aan ons als (interim) bestuur de toekomst te waarborgen", opent Jeroen Willems. 

Eip Janssen

Hij is binnen het bestuur belast met de commerciële zaken. ,,In deze weken wordt duidelijk of volleybalclub VVP nog bestaansrecht heeft. Er zijn meerdere gesprekken op allerlei niveaus. Er is een tweesporenbeleid, te weten de zaken die spelen van afgelopen seizoen goed afhandelen. Maar ook een draagvlak creëren voor de toekomst", gaat Willems verder.

OPENING Het interim-bestuurslid van de stichting Topvolleybal Valleiregio geeft desgevraagd enige opening van zaken.

,,Op dit moment moeten we nog ongeveer 30.000 euro bijeen zien te krijgen. Er is al een achterstand van zo'n 20.000 euro weggewerkt. Dat geeft echt wel aan dat men ons niet in de steek laat. Met die 30.000 euro kunnen de openstaande rekeningen (huur van de zaal, onkosten spelers en staf, kosten leaseauto's en reis en onkosten spelers) worden afbetaald. Dan is ook een doorstart echt wel mogelijk."

VVP speelde zich in de play-outs eredivisie volleybal al vroegtijdig veilig. Dat was een opsteker voor het Edese volleybal dat volgend seizoen uitkijkt naar topwedstrijden in de 'Cees van der Knaap' topsporthal. Een miljoenenproject mede mogelijk gemaakt via subsidies door de gemeente Ede en de provincie Gelderland.

,,Ik ben bijna fulltime in gesprek over de mogelijkheden voor VVP. Ik noem het maar mijn tweede fulltime commerciële functie. Ik ben commercieel medewerker in de buitendienst bij frisdrankenfabrikant Spa. Met die ervaring probeer ik VVP te helpen. En dan kijk je niet op een uurtje", grapt Willems.

Een moment van welkome ontspanning want het lot van VVP gaat Willems echt aan het hart.

KANS ,,Deze club, die echt topsportbedrijft in de gemeente Ede, is toe aan een herkansing. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen is me dat wel wat waard. VVP heeft zonder sponsor ondersteuning geen bestaansrecht. Dat is duidelijk. Ik verwacht dat komend seizoen ongeveer 100.000 (minimaal) tot 120.000 (gewenst) euro nodig is om te presteren."

Willems weet ook, deze krant berichtte daar vorige week al over, dat spelers bij andere clubs trainen. Ook de negen jaar bij VVP werkzame coach Ivo Martinovic zoekt zijn heil ergens anders. ,,Dat Ivo (Martinovic, red) weg gaat was geen verrassing. Dat een aantal spelers elders trainen is ons bekend. Maar er is met hen afgesproken dat zij pas elders tekenen als VVP-duidelijkheid heeft geschapen. Dan is het een kwestie van vraag en aanbod. Oftewel, weegt onze aanbieding qua mogelijkheden op tegen andere biedingen. Het staat spelers vrij ons aanbod af te wijzen", zegt hij. 

VERANTWOORD Op de suggestie dat sponsors hun geld wellicht in een bodemloze put gooien volgt een onderbouwde ontkenning. ,,Dat kan ik staven met feiten. In een noodplan hebben wij onze huidige maar ook vele nieuwe sponsoren om een bijdrage (500 euro) gevraagd. Maar zij krijgen pas een factuur als er zekerheid is dat we volgend jaar ook eredivisievolleybal spelen. Met andere woorden die toezegging wordt niet gebruikt om 'oude schulden' alleen maar af te lossen. Bij een nieuwe sponsorovereenkomst seizoen 2018/2019 wordt de 500 euro verrekend. De teller staat vanmorgen (vrijdag) op 7000 euro. Heeft een bedrijf of organisatie belangstelling mogen ze me mailen: jeroen@topvolleybalvalleiregio.nl. Ik verzeker dat ik zo snel mogelijk contact opneem", laat Willems weten.

Hij benadrukt nogmaals optimistisch te zijn over het voortbestaan van VVP. ,,Onze plannen staan als een huis. Met onze hoofdsponsor Prins en andere al bekende sponsoren gaan we na de Pasen in gesprek. Wij mikken overigens op meer sponsoren dan slechts een grote hoofdsponsor. Ik zie liever tien sponsoren die er fiscaal aantrekkelijk bijvoorbeeld 3000 euro insteken. Zo bouw je gespreide zekerheid in."

TOPSPORT De Provincie en gemeente Ede vinden topvolleybal en het goed bezetten van de topsporthal wel belangrijk. ,,Maar ze willen er geen geld instoppen. Ik verwacht ook niet dat men dat schenkt. Een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden zou ons een stuk op weg helpen. Deze week zijn alle Edese politieke partijen benaderd om uit te leggen dat topsport geen verboden woord is. En dat topsport de breedtesport prima kan helpen. Ook zie ik een rol voor ons als club VVP in talentenontwikkeling. Of hulp aanbieden aan volleybalverenigingen in de Vallei. Talenten kunnen dichtbij beter worden onder deskundige leiding. Ook hebben wij de idee dat een businessnetwerk in de Topsporthal prima zou kunnen. Er wordt een samenwerkingsverband met andere partners onderzocht. Wat zou het mooi zijn als we dan studenten een stageplek kunnen aanbieden. Dan snijdt het mes echt aan twee kanten", meent Jeroen Willems.

EENSGEZIND Duidelijk is wel dat Jeroen Willems zijn ziel en zaligheid in dit project steekt. ,,Dat geldt niet alleen voor mij. Ook mijn medebestuursleden staan volledig achter het project. In de slotfase van de volleybalcompetitie heeft het team laten zien waartoe eensgezindheid kan leiden. Dat geldt ook voor de bestuursleden die achter elkaar zijn blijven staan. In goede en slechte tijden de rug recht houden is en was onze kracht. Dat moet beloond worden", hoopt Willems.

Zullen de volleyballiefhebbers in de topsporthal van topvolleybal kunnen genieten? ,,Ik verwacht het wel. Maar zekerheid kan ik (nog) niet bieden. Op dit moment is alleen het spelen van ZVV Ede (zaalvoetbal) zeker. Het moet alle betrokken partijen toch wat waard zijn deze topsporthal multifunctioneel te bezetten. Ik verwacht dat onze toekomstplannen hen aanspreken", besluit een gedreven Jeroen Willems.