• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Volle bak bij De Cirkel

EDE Tijdens de vijfde speelronde waren slechts twee spelers wegens verplichtingen elders afwezig.

,,Achtennegentig procent opkomst. Het geeft al aan dat het schaken bij De Cirkel leeft", aldus wedstrijdleider Eip Janssen.

Hij zag niet alle eenentwintig partijen voorbijkomen.

,,Ik moet wekelijks een selectie maken. Mijn eigen partij tegen collega bestuurslid Leo Lukasse (secretaris) was pas tegen kwart voor twaalf afgelopen. Niet veel later sloten Jim Pronk en Bert Duijker, na een bloedstollende finale, waarin Pronk drie keer de teller op een seconde had staan, met remise af."

Nadat de balans was opgemaakt blijft Frank van Wijngaarden (remise tegen Tom Pronk) de trotse koploper. Hij wordt op enige afstand gevolgd door Tom Pronk en Anne Postma.

Verrassing van de avond was zonder twijfel de winst van Jan Hartsuiker (1503) op de sterke Robert Krouwel (1811) foto 2. ,,Maar misschien doe ik daarmee Hartsuiker wel te kort. Ik heb van zijn mooie winst nauwelijks iets meegekregen", aldus Janssen.

IT GIET OAN Bij de partij Rigst Wegen - Fedde Kingma foto 1 werd voor een aantal leden koeterwaals of misschien wel Esperanto gesproken. Maar al snel bleek dat hier twee oorspronkelijke friezen elkaar gevonden hadden.

,,Dat is wel leuk. Thuis spreken wij elkaar altijd in het Fries aan. Leuk dat ik dat vanavond ook kan", lachte Fedde Kingma.

Hij bleef lachen nadat hij Rigst Wegen had verslagen. Of zou hij de partij hebben beëindigd met: ferslaan?

Ook Mohamad Badenjki foto 5 links behaalde deze week zijn eerste punten. Hij liet de tot nu toe goed presterende Gijsbert Nagel met lege handen achter. De uit Syrië afkomstige bescheiden Badenjki lijkt zijn schroom te hebben afgeworpen en steeg drie plaatsen.

Overigens was Stijn Kappert deze week het eerst spekkoper. Hij versloeg de vorig seizoen aanzienlijk beter presterende Louis van der Vos. ,,Ik zag een loperlijn van Stijn over het hoofd. Dat scheelde mij een kwaliteit en uiteindelijk de partij", baalde Van der Vos.

TOPPER Met spanning werd uitgekeken naar de partij tussen Frank van Wijngaarden en Tom Pronk foto 3. Zou de routinier de jongeling(Frank) in bedwang kunnen houden? Of zou de vingervlugheid het winnen van de altijd secuur spelende Pronk?

Uiteindelijk besloten de schakers na een taai gevecht tot remise.

,,Frank, die met zwart speelde besloot de drakenvariant in het Siciliaans te spelen", keek Tom Pronk terug.

Pronk offerde een pion op c3 waardoor hij actief spel kreeg. ,,Frank ontworstelde zich aan de druk, maar moest wel toestaan dat ik de pion terugwon."

Omdat de nodige stukken van het bord verdwenen, de tijd slonk tot voor beide spelers ruim drie minuten, werd De Open Hof vrede getekend.

,,Ik heb matige voorgevoelens. Misschien dat Thomas (Slijper) moeite heeft met het jeugdtempo", blikte Tim Evendijk vooruit.

Maar hij hield het in een partij met wederzijdse kansen lang vol.

,,Ik stond soms klem maar wel solide. Uiteindelijk wist Thomas na wat manoeuvreren kansen te scheppen. Die werden mij fataal", bromde Tim Evendijk.

Ook Robert Degenhart bromde hard op dat het een kansloze nederlaag was. Hij verloor van teamgenoot Cirkel 3 speler Jasper de Rijk.

,,Het was een aangenomen damegambiet. Ik ruilde twee pionnen tegen een loper. Mijn kwetsbare stelling werd stap voor stap minder. Promotie was niet meer tegen te houden. Kansloos is het enige juiste woord. Maar Jasper speelde goed", sloot Degenhart af.

COMMENTAAR Dat toeschouwers altijd veel meer zien dan spelers achter het bord bewees de partij tussen Jim Pronk en Bert Duijker.

In de slotfase beschikte Duijker over twee randpionnen meer. En ook zijn klok (3.30) tegen voor Pronk tussen de een en twintig seconden was in zijn voordeel.

,,Je had de h pion moeten opspelen", wisten enkele nog aanwezig schakers zeker.

,,Dan was het over en uit geweest voor Jim", werd nadrukkelijk aangevuld.

,,Ik wist met de klok voor Jim opvallen niet het juiste plan te vinden", repliceerde Duijker. Dan blijkt maar weer eens dat achter in plaats van naast het bord het grote verschil maakt. Want juist Bert Duijker helpt menig schaker later in de analyse precies aan de winnende zet.   

  OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE:  Dominic van Dijk - Anne Postma remise, Harold Boom - Mark Bakker 1-0, Albert Bootsman - Alfred Gaasbeek 1-0, Johan de Lange - Peter van der Wijngaart remise, Ben Verduyn - Henry van den Brink 0-1, Dick Wenning - Efe Cem Kocabas 1-0, Anton Spronk - Egbert Aalbers 1-0, Ruben de Vries - Cees Hoek 1-0, Sebo Nienhuis - Jelle Bottema remise, Kees van der Dussen - Tom Smit 1-0, Wim Bomhof - Hans van de Weteringh 0-1, Hans de Groot - Ben Zee remise en Leo Lukasse -- Eip Janssen 0-1.  

Top tien na de vijfde speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 254,00

2. (2). Tom Pronk 237,33

3. (3). Anne Postma 232,17

6. (4). Dominic van Dijk 205,83

5. (5). Bert Duijker 207,00

8. (6). Herman van den Akker 189,50

7. (7). Jim Pronk 199,17

4. (8). Harold Boom 219,00

9. (16). Henry van den Brink 187,83

10. (15). Jan Hartsuiker 185,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers alweer de zesde speelronde. Koploper Kees van der Dussen ging kopje onder tegen Ben Verduyn. 

De achtervolgers Eip Janssen en Herman van Scherrenburg vochten een ruim drie uur durende pot met zo', tachtig zetten uit. Het eindresultaat was gelijk het begin: remise.

De onderlinge verschillen in de top zijn kleiner geworden. Maar Van der Dussen blijft wel de trotse koploper. Hoewel de concurrentie, en met name de teruggekeerde Anton Ebskamp gevreesd mogen worden.

Kees van der Dussen speelde te voorzichtig tegen Ben Verduyn. De laatste nam het initiatief en zette steeds meer stukken van zijn tegenstander buitenspel. De eerste nederlaag was onontkoombaar.

De op de tweede plaats staande Herman van Scherrenburg ontmoette Eip Janssen. Beide spelers gingen er ook echt voor zitten en deden uiteindelijk het licht uit. Ze zijn aan elkaar gewaagd. De partij met wisselende kansen was enerverend. Met beiden nog slechts enkele minuten op de klok werd tot remise besloten. Mede omdat inmiddels alle pionnen van het bord verdwenen waren.

Anneke Liefkens verraste de sterker inschaalde Erik Wels. Hij moest ervaren dat de schaaklessen door Liefkens ook in de praktijk goed worden toegepast.

Fred Post, altijd goed gemutst en aanwezig, speelde tegen Fons de Kort. De laatste leek lang op de zege af te stevenen. In het eindspel had Post een paard en De Kort drie pionnen. 

Fred Post zette Fons de Kort schaak met zijn dame en viel ook de vijandelijke dame aan. De dames konden worden geruild maar De Kort eerst zijn koningin uit de schaak te halen. Daar wist Post wel raad mee en de vijandelijke dame verdween van het bord. Een moment van schaakblindheid bekende een harde nul voor De Kort.

OVERIGE UITSLAGEN Klaas van der Wal - Jelle Bottema 0-1, Ton van den Berk - Louis van der Vos ½-½, Joop de Feijter - Els Creutzberg 1-0, Anton Ebskamp - Remy Mouthaan 1-0 en Hein den Hollander - Jan van Dalen 0-1.

De top vijf na zes speelronden is:

1.  (1). Kees van der Dussen 127,00

2. (2). Herman van Scherrenburg 121,00

3. (4). Ben Verduyn 113,50

4. (5). Jelle Bottema 104,17

5. (3) Eip Janssen 95,50

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.