• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Volle bak bij De Cirkel

EDE Meer dan volle bak in denksportcentrum De Open Hof. Schaakvereniging De Cirkel mocht de slotronde in de derde klasse OSBO, met deelname van De Cirkel 2, organiseren.

Wedstrijdleider en organisator Eip Janssen mocht namens De Cirkel in vijftig schakers, onder wakende oog van OSBO- vertegenwoordiger Nico Bosman, verwelkomen.

Prijzen waren er voor de eerste speler die een wedstrijd won (Rob Leer, Veenendaal), de topscorer in de derde klasse C (Tobias van der Werff, De Cirkel), en uiteraard het kampioensteam Twello.

Deze club gaf na afloop aan, vrijwel zeker de promotie naar de tweede klasse af te slaan.

,,Wij zijn een te kleine club. Vorig seizoen konden we ook promoveren. Maar dat is niet gebeurd", aldus de teamleider.

Of dat betekent dat de nummer twee Veenendaal nu promoveert is onduidelijk. De Cirkel 2, werd na een magistrale 5-1 zege tegen het gedegradeerde De Toren Arnhem 8, derde op de ranglijst. Een wedstrijdpunt minder dan het nu kansrijke Veenendaal 2.

,,Zuur, maar wij hebben het eerder laten liggen", meende het team.

Lang bleef het spannend in de schaakzaal. Veenendaal, 4-2 zege op BSV Bennekom 3 en De Cirkel met 5-1 winst op De Toren Arnhem, moesten lang wachten wat de winst waard was.

Twello leek de handen vol te hebben aan Wageningen 6. ,,Op meerdere borden acht ik Wageningen niet kansloos", liet OSBO-vertegenwoordiger en Veenendaal speler Nico Bosman weten.

Maar in de kleine uurtjes liet de ploeg (Twello), die het verst moest reizen naar Ede, zich niet aftroeven. Met een 5-1 winst werd de titel begroet.

In een wedstrijd waarin, behalve de club eer niets op het spel stond, won Elster Toren 2 met 4,5-1,5 van het Arnhemse ASV 10.

De wedstrijdleider, die slechts eenmaal een twee minuten straf wegens een aantal onreglementaire zetten, moest uitdelen, zette het kampioensteam in de bloemetjes.

,,Mooi dat 48 schakers, winst of verlies dan wel een gelijkspel, tevreden naar huis gaan. Daar doe je het als De Cirkel weer voor", besloot Janssen.

Bij De Cirkel 2 - De Toren Arnhem 8 was routinier Ben Zee het eerst klaar. Zijn tegenstander Peter Hamers verzuchtte: ,,Die dekselse Ben (Zee, EJ) had me weer te pakken. De aanvalsgolven waren mij te hoog", grapte Hamers.

SPEL Ben Zee speelde de aangenomen Franse verdediging, welke vaak tot saaie remisestellingen leidt. Zijn tegenstander (Peter Hamers) zocht met wit echter het avontuur. Hij verzuimde evenwel te rokeren, waardoor Ben Zee de mogelijkheid kreeg in het centrum door te stoten. Toen wit alsnog rokeerde, kreeg Zee de mogelijkheid om via een penning een stuk te winnen. Het pleit was snel beslecht.

Peter van der Wijngaart kwam in het koningsgambiet met wit drie gezonde pionnen voor te staan. Omdat er verder geen muziek meer in de stelling zat, gaf zijn tegenstander op.

Henry van den Brink speelde met zwart Siciliaans, maar zijn tegenstander vermeed de theoretische paden. Met zetten als h3 en g4 verzwakte hij zijn koningsstelling. Nadat Van den Brink zijn stukken in stelling had gebracht, verloor wit een stuk, wat al snel tot een mataanval en winst voor de Edenaar leidde.

De tegenstander van Tobias van der Werff, plaatste met zwart een dubieus offer op h3, waar hij niet genoeg compensatie voor had. Tobias van der Werff won met groot materieel voordeel. Hij werd door dit resultaat topscorer in zijn klasse met 6,5 uit zeven partijen.

De stand werd 4 - 0 voor De Cirkel 2. De winstpunten waren binnen.

Jim Pronk kwam met zwart moeilijk uit de opening. Noodgedwongen moest hij zijn loper voor 2 pionnen geven, waarna hij op gaf.

Tom Smit speelde aan het laatste bord met wit Siciliaans en kwam een loper voor te staan, die hij daarna door een onnauwkeurigheid weer verloor. In het eindspel bood hij remise aan, wat afgeslagen werd. Omdat de Arnhemmer het eindspel niet goed behandelde, won Smit alsnog.

,,Ik wilde omdat het teamverlies vast stond zien wat het eindspel opleverde", meende Toren speler Ad Braam. In dit geval geen half ei maar een lege dop.

VOORSPRONG In een vooruit gespeelde partij zorgde Fedde Kingma (Cirkel 3) tegen Valerie Janssen (UVS 7) ervoor dat zijn team donderdagavond met een 1-0 voorsprong start.

,,UVS had spelerproblemen. Ik wilde, omdat deze teams de degradatiestrijd aangaan, geen reglementaire zege. Daarom is deze wedstrijd in Ede, en niet donderdagavond in Wageningen gespeeld", lichte teamleider Verduyn toe. Een sportief gebaar, waaruit blijkt dat hopen op winst en klasse behoud één is, maar dan wel achter het schaakbord, en niet achter de reglementenbundel.

INTERN Daarnaast werden een aantal interne competitiewedstrijden gespeeld. Dertig schakers traden aan in de schaduw van het externe geweld. Maar in de schaduw spelen betekent nog niet dat er niet gevlamd mag worden.

Meerdere spelers gingen voluit. Zo liet Anne Postma de de laatste weken goed presterende Louis van der Vos met lege handen achter. Maar gemakkelijk ging het zeker niet. ,,Een foutje van Louis hielp mij", keek hij eerlijk terug.

Het bestuur onderonsje tussen secretaris Leo Lukasse en penningmeester Jan Hartsuiker eindigde wat verrassend in een zege voor Lukasse. De wedstrijdleider had ongetwijfeld een andere uitslag verwacht.

Ook de zege van Jasper de Rijk op jongeling Tim Evendijk mag in de categorie meevallers worden geboekt. De Rijk, die vrijdagavond in De Cirkel 4, externe competitie debuteert, zal dat met enig zelfvertrouwen doen.

SCHIK Bij Anton Spronk tegen Jelle Bottema gingen de stukken laat de doos in. Beide schaakmatadoren leverden een knappe partij af. Bottema met de zwarte loper op g6 kreeg een open h-lijn.

Nadat beide spelers lang rokeerden, kon Spronk eerder met zijn pionnen de koningsstelling aanvallen.

,,De witte lopers hielden de springende paarden goed in bedwang", grapte Spronk. In het eindspel met een vrij gelijkwaardige stelling voerde Anton Spronk de druk op.,,Nadat Jelle (Bottema, EJ) het paard moest offeren, gaf hij zich over", sloot Spronk af.

Beide schakers gaven nog aan genoten te hebben. En dat siert de verliezer, want vaak wordt in de analyse betoogd, waar het beter had gekund. Daarmee de glans van de zege wat wegnemend.

In het topduel tussen Herman van den Akker en Dominic Van Dijk kwam de stelling al snel behoorlijk vast te staan. Na een wat mindere zet van regerend kampioen Van Dijk trok zijn belager in de aanval.

,,Hier miste ik waarschijnlijk de winst. Herhaling van zetten betekende remise", sipte Van den Akker.

HERHALING MAAR TOCH ANDERS Een resultaat wat ook Bert Duijker en de nummer twee op de ranglijst Tom Pronk noteerden. Net als in een eerdere partij kwam de Maróczy op het bord.

,,Deze keer koos Bert Duijker voor een andere zetvolgorde. Ik maakte een foutje en kon een pion verliezen. Dat werd niet gezien. Met kwaliteitswinst maar tegen het sterke loperpaar moest ik tijdnood het remiseaanbod wel aanvaarden", analyseerde Tom Pronk. 

OVERIGE UITSLAGEN: Jef van Swieten - Ben Verduyn remise, Alfred Gaasbeek - Marnix Lukasse 0-1, Cees Hoek - Rens Leendertz 1-0, Mark Bakker - Albert Bootsman 0-1, Wim Bomhof - Stijn Kappert remise, Frank van Wijngaarden - Kees van der Dussen 1-0, Paul Numan - Efe Cem Kocabas 1-0, Rigst Wegen - Ruben de Vries 0-1, Ahmad Almardini -  Gijsbert Nagel 1-0.

De top tien na de dertigste speelronde:

1. (1). Harold Boom 1312,00

2. (2). Tom Pronk 1301,83

3. (3). Dominic van Dijk 1298,33

4. (4). Marnix Lukasse 1248,50

5. (5). Herman van den Akker 1205,33

6. (6). Albert Bootsman 1095,17

7. (8) Henry van den Brink 1074,17

8. (9) Bert Duijker 1035,33

9. (7) Alfred Gaasbeek 1034,00

10. (10) Jim Pronk 1014,50

 

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE De maandagmiddagschakers, spelers van vijftig plus, speelden de vijftiende wedstrijd in de voorjaarseditie.

Een ronde met verrassingen. Vreugde en licht verdriet lagen dicht bij elkaar. De top vier ontmoette elkaar. En nadat de partijen beëindigd waren gingen Ben Verduyn (winst op koploper Herman van Scherrenburg) en Rob Broek, die Eip Janssen mat zette, opgetogen naar huis. Consequentie was wel dat door het verlies van Van Scherrenburg de titelstrijd nog lang niet is beslist.

Ben Verduyn is voor Herman van Scherrenburg een 'angstgegner'.  Verduyn kwam sterk uit de opening en de aanval op de vijandelijke koning slaagde. In een lastige stelling met meerdere winst zetten, wist Verduyn precies de goed uit te kiezen. Van Scherrenburg gaf zich over. ,,Ik heb Ben (Verduyn) te veel speelruimte gegeven", sipte hij.

Ook Eip Janssen kon hiervan profiteren, maar Rob Broek dacht daar anders over. Hij omsingelde de zwarte singel. Janssen die aanvallende intenties had onderschatte de aanval en ging mat.

,,Ik heb lang overwogen de angel uit de aanval te halen. Maar de damezet b6 over het hoofd gezien. Broek heeft gewoon verdiend gewonnen en laat zien een goede schaker te zijn", meende de verliezer.

Het eerste klaar waren Jelle Bottema en Louis van der Vos. Waar Bottema meestal als een van de laatsten de speelzaal was het pleit nu snel beslecht. Louis van der Vos profiteerde van een misrekening van de Veenendaler.

Fons de Kort moest in een enerverende partij zijn meerdere erkennen in Hans Pasveer. De laatste is aan een goede reeks bezig en klom naar de achtste plaats.

Kees van der Dussen en Erik Wels zijn twee schakers die aan elkaar gewaagd zijn. Wie echt sterker is valt nauwelijks te voorspellen. Van der Dussen liet zijn dame in een penning zetten, een cruciale fout die hem de partij koste.

De langste partij kwam op naam te staan van Ton van den Berk en Joop de Feijter. Een boeiende partij die twee kanten op kon gaan. In het eindspel kwam er een ingewikkelde stelling op het bord. Van den Berk koos daarbij de beste afwikkeling, nadat De Feijter ook nog in tijdnood kwam. Hij gaf tijdig op.

Overige uitslagen: Jan van Dalen - Anneke Liefkens 1-0; Fred Post - Hein den Hollander 0-1.

De top vijf in de 55-plus competitie na vijftien ronden is:

1. (1) Herman van Scherrenburg 318.17

2. (2) Ben Verduyn 312.00

3. (4) Rob Broek 246,83

4. (3) Eip Janssen 242.00

5. (5) Louis van der Vos 220.50

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.