• Ondanks het late uur kregen Verhoef (wit) en Riksen veel belangstelling.

  Rinus van der Molen
 • Harry Verhoef (links) is bezig de touwtjes aan te trekken bij John Riksen.

  Rinus van der Molen
 • Het eindspel bij Markering (rechts) en Dinsbach. Geen eer meer aan te behalen!

  Rinus van der Molen
 • Benno van der Veen (rechts) aan zet tegen René Bakker.

  Rinus van der Molen
 • Dick Brehen (links) levende een prima prestatie met zijn remise tegen Teun Alting.

  Rinus van der Molen

Verhoef haalt bij BSV Bennekom koploper Riksen onderuit

BENNEKOM Niets dan lof kreeg Harry Verhoef na zijn overwinning in ronde 15 op koploper John Riksen. ,,Prachtig schaak, briljante partij en één om in te lijsten'', riepen in koor de toekijkende schakers, die al gereed waren met hun partij. Wel bleef Riksen op kop, al kroop titelverdediger Hotze Tette Hofstra nader.

Het duel Verhoef-Riksen was een partij waar veel in zat. De met wit spelende Verhoef offerde twee paarden, waarvan Riksen er terecht één weigerde. Riksen dacht nog tegenkansen te hebben, maar Verhoef rekende ver door en vlocht matdreigingen in de stelling. Het winnende eindspel was indrukwekkend en dat gaf Riksen na afloop ruiterlijk toe.

STUNT Zoals gezegd, Hofstra profiteerde van stunt van Verhoef en liep door een overwinning op Chris van Oosterwijk weer iets in. Hofstra offerde een pion in de opening, maar Van Oosterwijk kon het lang volhouden. Totdat de druk hem teveel werd, terwijl de stelling van Hofstra er toch ook niet zo best uit zag. Dat bleek schijn.

AFWIKKELING Nummer drie op de ranglijst Martin Markering, stond tegen Gary Dinsbach in het middenspel lang gewonnen. Hij beheerste met de torens en de dame het centrum. In de afwikkeling en na ruiling van stukken, liet hij het uit zijn vingers glippen. In tijdnood had Dinsbach toe te slaan door met een magneetcombinatie de loper weg te lokken en met zijn pion door te lopen. Niet dus. Het bleef remise.

OFFER Teunis Bunt won en Noël Bovens was het slachtoffer. Bunt offerde een stuk en viel aan via de open a-lijn. Bovens dacht terug te slaan met een dameoffer voor een toren, maar Bunt veroverde zijn stuk weer terug en won daarna gemakkelijk.

VERRASSEND Jan Wouters haalde weer eens het volle punt en wel tegen Jaap van Donkelaar. Een combinatie met toren en paard werd door Van Donkelaar niet adequaat verdedigd. Verrassend was de remise van Dick Brehen tegen de altijd taaie Teun Alting.

BEKER Voor de beker werd de uitgestelde partij in de achtste finale tussen Benno van der Veen en René Bakker gespeeld. Van der Veen won met 2-0 en mag volgende week maandag strijden in de kwartfinale. Daar werd voor geloot en

dat leverde de volgende partijen op: Noel Bovens-Martijn Bakker, Ed de Beule-Hotze Tette Hofstra, Martijn Pauw-Sjoerd de Rave, Benno van der Veen-Hans van de Weteringh.

CONTACT BSV Bennekom schaakt elke maandagavond ( rookvrij ) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon 0318-41 52 45 of maandag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Jan Wouters, telefoon 0318-41 62 80 of maandag in de speelzaal.

STAND OP KOP:

1. John Riksen 645

2. Hotze Tette Hofstra 574,7

3. Teunis Bunt 542,0

4. Martin Markering 536,0

5. Benno van der Veen 516,2

6. Chris van Oosterwijk 447,3

7. Harry Verhoef 438,0

8. Noël Bovens 400,0

9. Gary Dinsbach 389,0

10. René Bakker 377,5

Bron: BSV Bennekom