• Martin Markering (rechts) lijkt met zijn handen in het haar te zetten tegen René Bakker.

    Rinus van der Molen
  • Benno van der Veen (links) won ook van Hans van de Weteringh.

    Rinus van der Molen

Verhoef en Bunt leiden bij BSV in Rapid-kampioenschap

BENNEKOM De strijd om het Rapid-kampioenschap 18-19 is bij schaakclub BSV Bennekom van start gegaan. En wel met een enigszins gewijzigde opzet. Want, in de voorronden worden minder partijen gespeeld. Er zijn nu drie voorronden van elk drie partijen. En dan volgen de finales in groepen van zes spelers.

Eerder werden tot aan de finales ook drie avonden uitgetrokken voor de voorronden. En daarin werden telkens vier partijen gespeeld. Tijdens de jongste ledenvergadering ontstond het plan het roer wat om te gooien. Doel: het Rapidgebeuren voor meer spelers aantrekkelijk maken. Echter er traden toch wat tegenvallend maar zeventien spelers aan. Die maakten er hier en daar wel weer een spektakel van.

DAG DAME Al in de eerste ronde was dat het geval in het duel tussen titelverdediger Hotze Tette Hofstra en good-old Jan Wouters. De laatste stond eigenlijk best wel goed. Dus nam Hofstra geen halve maatregelen. Hij offerde evenals zaterdag tegen Paul Keres zijn dame. Toen ging het mis voor zijn tegenstander. En ook Wouters had niks aan de dame meer. Hij werd na het offer opgerold. Verdere spektakels bleven uit, al won Martin Markering van René Bakker. Een stukoffer van Bakker sloeg niet door.

Dat was in de tweede ronde ook zo. Markering won van Chris van Oosterwijk. Deze was eveneens met een stukoffer te optimistisch.  De aanval sloeg niet door. En Benno van der Veen zegevierde over Martijn Pauw. Van de Veen offerde een kwaliteit voor mooi spel. Het was lang onduidelijk, maar hij had wel de overhand. Met allebei twee minuten op de klok was het makkelijker spelen voor Van der Veen en dat deed hij goed. Teunis Bunt en Hofstra wonnen ook en dus bleven zij met Harry Verhoef ook op de honderd procent score staan. 

TOPPER Het leverde in de derde ronde de topper tussen Hofstra en Bunt op. En dat liep voor de titelverdediger slecht af. Hofstra vergiste zich, slaakte een kreet van afgrijzen en moest het hoofd in de schoot leggen. Bunt wist na de analyse dat hij een half puntje extra had gekregen. ,,Een rij schaakjes, waarna ik een toren kon slaan. Hotze had ook heen en weer kunnen gaan. Dan was het remise geweest’’, reageerde Bunt.

En andermaal spektakel bij Van der Veen. Ditmaal tegen Markering. Het werd via de Trompovski, een Ben-Oni en tenslotte een Wolga-gambiet. De lijfopening van Markering , maar ditmaal zat hij achter de witte stukken. Het werd een echt gevecht met kansen aan beide kanten, waarbij Van der Veen aan het eind via een torenoffer de remise forceerde.

Omdat Verhoef aan Sjoerd de Rave diens derde nul uitdeelde, leidt hij met Bunt de dans. Elk hebben zij drie punten. Het tweetal wordt op de voet gevolgd door Van der Veen en Markering. Zij hebben een halfje minder. Hofstra, Pauw, Wouters en René Bakker hebben elk twee punten. 

FINALE De volgende sessies zijn op 25 februari en 8 april 2019. Dan worden opnieuw elke avond drie ronden gespeeld. De finale is op maandag 3 juni 2019 en dat is de seizoenafsluiting bij BSV Bennekom.

Uitslagen BSV Rapidcompetitie 2018-2019, ronde 1:

Jan Wouters - Hotze Tette Hofstra 0-1

Martijn Pauw - Teun Alting 1-0

Rene Bakker - Martin Markering 0-1

Teunis Bunt - Rinus van der Molen 1-0

Hans van de Weteringh - Benno van der Veen 0-1

Harry Verhoef - Joop de Bruin 1-0

Jaap van Donkelaar - Chris van Oosterwijk 0-1

Gary Dinsbach - Jelle van den Berg 1-0

Ronde 2:

Sjoerd de Rave - Teunis Bunt 0-1

Hotze Tette Hofstra - Gary Dinsbach 1-0

Chris van Oosterwijk - Martin Markering 0-1

Benno van der Veen - Martijn Pauw 1-0

Teun Alting - Harry Verhoef 0-1

Jelle van den Berg - Rene Bakker 0-1

Joop de Bruin - Jaap van Donkelaar 0-1

Rinus van der Molen - Hans van de Weteringh 0-1

Ronde 3:

Martin Markering - Benno van der Veen ½-½

Hotze Tette Hofstra - Teunis Bunt 0-1

Harry Verhoef - Sjoerd de Rave 1-0

Chris van Oosterwijk - Jan Wouters 0-1

Gary Dinsbach - Rene Bakker 0-1

Martijn Pauw - Hans van de Weteringh 1-0

Teun Alting - Jaap van Donkelaar 1-0

Joop de Bruin - Rinus van der Molen ½-½

Stand na drie ronden:

1. Teunis Bunt 3,0  3,0  3,00  3,0/3

2.  Harry Verhoef 3,0  2,0  2,00  3,0/3

3. Martin Markering 2,5  5,5  4,25  2,5/3

4. Benno van der Veen 2,5  5,5  4,25  2,5/3

5. Hotze Tette Hofstra 2,0  5,5  2,50  2,0/3

Bron en meer informatie: BSV Bennekom