• Theo Beumer

Veenendaalse reddingspoging voor topvolleybal

EDE Er bestaat een serieuze kans dat eredivisie volleybal terug verhuist van Ede naar Veenendaal. Om dit te realiseren is het noodzaak voor het Veenendaalse VCV om binnen afzienbare tijd een bedrag boven tafel te krijgen en dan mag het van de bond de licentie van eredivisieclub Vallei Volleybal Prins overnemen.

Jeroen van der Veer

,,Dit is gevalletje nu of nooit voor Veenendaal", zegt Wouter Pilon, die namens het VCV het voortouw neemt om het reddingsplan voor topvolleybal in de regio te realiseren. De speler van het huidige eerste team van VCV, dat momenteel uitkomt in de topdivisie, ziet een grote kans van slagen. ,,Met ondernemers, particulieren en liefhebbers moet dit gaan lukken."

SPLITSING Twee jaar geleden vertrok het eerste herenteam van Veenendaal naar Ede om daar topvolleybal te realiseren in een nieuw te bouwen Topsporthal. Er kwam een splitsing binnen VCV; het eerste team werd Vallei Volleybal Prins in Ede, terwijl in Veenendaal een nieuw team werd gerealiseerd. Met enkele oude bekenden werd een team opgestart, waardoor het nu wekelijks in de topdivisie mag en kan acteren. 

SANEREN ,,Deze toegestoken hand van ons kan het faillissement van Ede voorkomen", aldus Pilon. ,,Wij kunnen de stichting redden en alles overnemen, zodat we in Veenendaal kunnen bouwen aan een stabiele toekomst. Dat gaan we doen op onze eigen manier. Een frisse start, in een financieel gezond klimaat. Hiervoor zal er de komende week flink gesaneerd moeten worden."

KANS VAN SLAGEN Een loodzware klus, want van volleybalbond NeVoBo heeft het slechts anderhalve week gekregen om een flink gat te dekken. Pilon: ,,Ede heeft alles aan ons overgedragen en de cijfers liegen er niet om. Toch is de kans zeer reëel dat we het gaan redden, anders hadden wij hier nooit ingestapt." 

SCHULD ,,De schuld bedraagt ruim 30.000 euro, maar dat is niet het bedrag dat gedekt moet worden'', legt Pilon uit. ,,We zijn druk bezig om met verschillende partijen financiële afspraken te maken. Voor 18 april moet er een deel daarvan gedekt zijn en als dat lukt is de begroting rond om in Veenendaal in de eredivisie te kunnen starten.'' Toch is er momenteel al een begroting die eigenlijk goed genoeg is voor de onderkant van de eredivisie en daarom is Pilon uiterst positief. ,,Voor hen is dit de laatste strohalm en voor ons is dit een enorme mogelijkheid om topvolleybal weer terug te halen naar Veenendaal."

TWEE TEAMS Enkele sponsoren uit Ede verhuizen volgens Pilon mee naar Veenendaal en aanstaande maandag bekijkt VCV wat de mogelijkheden met Sportservice Veenendaal zijn. Mocht het plan daadwerkelijk lukken, dan heeft Pilon al de toekomst uitgestippeld. ,,Ons huidige team wordt gesplitst. Er gaat dan een team in de eredivisie spelen en een team in de eerste divisie. Hierdoor moet het eerste team simpelweg keihard overleven en in het tweede team kunnen talenten zich ontwikkelen tot volwaardige eredivisiespelers."

CENTEN NODIG Zo ver is het echter nog niet en daarom roept Pilon iedereen in Veenendaal op een steentje bij te dragen. ,,Wij hebben het bestuur al klaar staan, maar het is nu zaak om geld te genereren. Er zijn simpelweg centen nodig om dit reddingsplan te doen slagen. Dat kan geld van ondernemers zijn, maar ook van liefhebbers of particulieren. Elke euro is nu meegenomen, want het is echt een nu of nooit kans. Vanuit de bond hebben wij positieve geluiden gehoord, het is nu aan Veenendaal om het waar te maken."