• Theo Beumer
  • Theo Beumer, Picasa
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: ZVV Ede pakt titel in Almelo

EDE De zaalvoetballers zijn vrijdagavond in Almelo kampioen geworden en zodoende gepromoveerd naar de eerste divisie, het tweede zaalvoetbalniveau van Nederland.

Eip Janssen

De Edenaren hadden aan een overwinning genoeg om de titel in de topklasse binnen te slepen en daaraan voldeed de ploeg volledig. In Almelo werd de gelijknamige thuisploeg met 2-6 verslagen.

Hoewel de uitslag dat wel doet vermoeden werd het geen walk-over. Dat kwam mede doordat de thuisclub met het mes tussen de tanden speelde. Het schuwde behoorlijke overtredingen niet. Een groot compliment voor de Edese zaalvoetballers die niet met gelijke middelen terugbetaalden.

,,Ongelooflijk hoe ze erin gingen. Dan is kalm blijven best moeilijk. Maar uiteindelijk bleek het succesvol, en is op de zege niets aan te merken. Wat ben ik blij", reageerde de anders heel kalme Achraf Benahmed dolgelukkig.

FEL Ook coach Paul Prins had zowel vooraf als in de rust er bij zijn spelers op gehamerd zichzelf te blijven. ,,Ik wist dat Almelo zijn huid duur wilde verkopen. Dat mag, maar nu was het wel op het randje. Mijn spelers hebben fantastisch gereageerd, daar ben ik trots op. Geen kaarten, geen revanches, terwijl daar misschien best aanleiding voor was. En zelf de nodige sportiviteit getoond."

Hij doelde op een moment in de tweede helft. Een Almelose speler verloor in een duel half zijn schoen. Gaan zitten en weer aantrekken, of terug sloffen en een minderheid accepteren. Achraf Benahmed hield de bal in bezit, en gaf de Almeloër gelegenheid zijn schoeisel weer speelklaar te maken.

Het uitzinnige Ede publiek, dat de mooie topsporthal in Almelo met trommels, muziek en gezang vermaakte, kon het wel waarderen.

Onmiddellijk nadat de Enschedese scheidrechter Dennis Lindeboom (dit zijn de mooiste wedstrijden waar nog iets op het spel staat), de wedstrijd begon, nam ZVV Ede het initiatief. ,,Wie aanvalt heeft de beste kansen te scoren. Dat was een bewuste keuze", merkte doelman Robbin Koenders na afloop op.

Hij zag Achraf Benahmed en meerdere voorwaartsen kansen creëren maar niet scoren. ZVV Ede bleef geduldig en dat werd na het onderbreken van een Almelose aanval beloond. Het was Rob van Eem die scoorde: 0-1. De vreugde was van korte duur.

BALEN Nog geen minuut later wist de thuisclub de stand op 1-1 te brengen. ,,Die had ik gewoon moeten hebben. Weer zo'n zwabberschot van afstand. Dat lukte de Almelose ploeg vorig jaar (nacompetitie waarin ZVV Ede promoveerde, red) ook al. Het was echt even goed balen", was doelman Koenders zelfkritisch.

Maar de ploeg liet hem niet in de steek. Het was Joost van Dam die op aangeven van aanvoerder Mitchell Snetselaar een prachtige 1-2 liet aantekenen. ,,Waarom ik aanvoerder ben? Dat is een keuze van onze trainer. Ik ben er wel trots op deze goede ploeg, die dit succes verdiend te mogen vertegenwoordigen", meende Mitchell Snetselaar.

De rust ging in met een 1-3 stand nadat Khalid Aoulich met wat onnavolgbare schijnbewegingen de Almelose defensie het bos in had gestuurd.  

In de tweede helft was het spelpeil mede doordat scheidsrechter Lindeboom het korter hield van een beter gehalte. ,,Als het 2-3 wordt slaat de vlam in de pan. Er zit wat onderhuidse irritatie bij beide ploegen", liet hij in de rust eufemistisch weten.

KAMPIOENEN 'Wij zijn al kampioen', schreeuwden de Edese supporters.

Hicham Haouat, Kamal Bendadi en Khalid Aoulich beloonden de aanmoedigingen met het opvoeren van de score: 1-6.

Dat de thuisclub in de slotseconden onhoudbaar 2-6 scoorden, was hoogstens voor de na de 1-1 zich goed herstellende doelman Robbin Koenders jammer.

,,De beste ploeg in deze topklasse is vanavond (vrijdag) kampioen geworden. Het gaat inderdaad de laatste twee jaar in vogelvlucht. Van hoofdklasser naar het tweede zaalvoetbal niveau in Nederland. Ongelooflijk en dat vraag inspanningen van de club. Zowel organisatorisch als op spelersgebied. Maar eerst gaan we dit vieren", sloten Paul Prins en Mitchell Snetselaar snel af.

Zij verdwenen in het feestgedruis, dat later uitgebreid werd voortgezet in de thuisbasis De Spil, sporthal De Reehorst. Het bleef op en om de feestlocatie nog lang onrustig.

De 'Cees van der Knaap' topsporthal krijgt volgend seizoen met ZVV Ede zaalvoetbaltopsport te zien. Oude tijden herleven.