• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Van Gent Finaleweken: ZVV Ede is nu al Topklasser

EDE ZVV Ede liet er in Almelo bij de plaatselijke FC geen gras overgroeien. Na een goede gedegen wedstrijd werd FC Almelo met 3-6 aan de kant gezet. Na de wedstrijd wachtte de spelers een grote verrassing.

Eip Janssen

Omdat de thuiswedstrijd ook al in een 3-1 zege was geëindigd maakten de Edese zaalvoetballers zich op voor de finalewedstrijd tegen Sporting Harderwijk.

,,De KNVB-district Oost heeft ons deze week bericht dat we zonder te spelen al Topklasser kunnen worden. CF Madereros uit Nijmegen en Groene Ster Vlissingen 2 ontmoeten elkaar vanavond (vrijdag, red.) ook. Bij winst van de Nijmegenaren promoveren zij naar de Eerste Divisie. Dan komt er een extra plaats vrij in de Topklasse die bezet wordt door Sporting Harderwijk en ZVV Ede", vertelde ZVV Ede-preses Leon Verbakel zijn spelers.

Het was slechts kort nagelbijten in de geweldige Almelose Topsporthal. Al snel bleek dat CF Madereros de betere ploeg was. Uiteindelijk stokte de teller bij een 6-2 winst.

,,Geweldig nieuws. Maar ook als we de finale hadden moeten spelen had ik erin geloofd", meende coach Paul Prins. Ook aanvoerder Mitchel Snetselaar was daarvan overtuigd. ,,De volwassen wijze waarop we bij FC Almelo, zeker geen slechte ploeg, de winst behaald toont de volwassenheid van onze groep. Maar ook dat we een team zijn dat achter elkaar staat."

Beiden uiten ook veel respect voor de spelers die meedoen aan de Ramadan. ,,Zij mochten pas ver na de wedstrijd eten. Er is bij het wisselen rekening mee gehouden. Maar het feit dat zij er vol voor gingen geniet veel respect", meende het duo.

WEDSTRIJD ,,We wisten na vorige week dat FC Almelo een niet te onderschatten tegenstander was. Dat zij met een fanatieke supportersschare snel hoogdruk zouden zetten. En die meevoetballende keeper (Vicente Fernandeze Hesselink, EJ) gevaarlijk was. Hij schiet echt van elke afstand", analyseerde aanvoerder Mitchell Snetselaar.

ZVV Ede had de lessen goed geleerd. Het nam binnen binnen twintig minuten een 0-3 voorsprong in Almelo. Aziz Ballouk stond aan de basis van de 0-1. Zijn voorzet werd door een verdediger in eigen doel gefrommeld. De aanvoerder zelf scoorde de 0-2. ,,Ik ben niet alleen verdediger maar mag ook als het kan meevallen. Dan is scoren het mooiste onderdeel van een wedstrijd", glimlachte Snetselaar. De 0-3 kwam op naam van Achraf Benahmed die een mooie aanval afrondde. De 1-3 door Hesselink betekende ook de ruststand.

In de rust werd orde op zaken gesteld. ,,Even rustig het verloop doornemen. Je weet dat de thuisclub gaat stormen. Zij moesten minimaal vier doelpunten maken om langszij te komen. Dat het binnen tien seconden 2-3 wordt was een tegenvaller. Maar ik heb er nooit gedacht dat het mis zou gaan", vulde coach Paul Prins aan.

FC Almelo toonde karakter en kwam langszij: 3-3. De wedstrijd werd hectisch en de scheidsrechter raakte het overzicht een beetje kwijt. Beide ploegen zagen spelers tijdstraffen oplopen die vragen opriepen. Overtredingen die daar wel rijp voor waren werden genegeerd. ,,Ik ben een keer boos geworden. De afspraak was dat de spelers zich rustig zouden houden. De begeleiding eventueel zou protesteren. Eigenlijk moet je dat niet doen maar het was even nodig. Ook om de zaak op scherp te

zetten. Na enkele minuten herpakte de scheidsrechter zich weer en floot verder goed", vulde Prins aan.

Goed was ook het woord dat op zijn ploeg van toepassing mocht zijn. Eerst keek Aziz Ballouk of de paal uit het goede hout was gesneden. Daarna ontsteeg Mart de Jong het toch al hoge niveau. ,,Een ras voetballer die zag dat het doel leeg was. Van grote afstand was zijn inzet voor geen enkele hard hollende Almeloër haalbaar. Dan weet je als team dat het goed zit", lachte Paul Prins opgelucht.

BRILJANT De Edese groeibriljant Mart de Jong liet ook de 3-6 aantekenen. ,,Ik ben ontzettend trots op dit team. Maar niet alleen op de spelers ook de begeleiding. Als je ziet hoe bestuursleden zich inzetten het zaalvoetbal in Ede te promoten kun je alleen maar trots zijn. Henry Snetselaar, manager technische zaken, en voorzitter Leon Verbakel zijn het gezicht naar buiten. Maar neem van mij aan dat er binnen de club nog meer mensen lopen die, hoewel zij onzichtbaar veel werk doen, een pluim verdienen", besluit Nijkerker Paul Prins.

ZVV Ede onverwacht snel naar de Topklasse. Dat vraagt om snel te handelen. Binnen een jaar verlaat de club de hoofdklasse en komt op het derde zaalniveau uit. Komende woensdag in Ede Stad meer over de toekomst ZVV Ede en de consequenties rond de promotie.