• Chris Burgers
 • Eip Janssen
 • Eip Janssen
 • Chris Burgers
 • Eip Janssen
 • Chris Burgers
 • Eip Janssen
 • Eip Janssen
 • Eip Janssen
 • Eip Janssen
 • Eip Janssen
 • Eip Janssen

Van Gent Finaleweken: Schoolvoetbal leeft als nooit tevoren

EDE Het Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi 2017 beleefde woensdagmiddag een geweldige finaledag. Onder een koud guur windje met de voorspelling dat het ging regenen werd hartverwarmend voetbal afgeleverd.

Eip Janssen

Na veel strijd met mooie en sportieve wedstrijden gingen Al Almana 1 (jongens) en ESV 1 (meisjes) jubelend als winnaars het veld af. Maar eigenlijk waren er alleen maar winnaars.

,,Zo kijk ik er ook tegenaan. Het plezier dat ik vanmiddag maar ook de afgelopen voorronden zag, sterkt onze organisatie ermee door te gaan", meende commissievoorzitter Wim Roelofsen.

Een mening die bij de prijsuitreiking veel applaus opleverde. En ook een beloning richting al die vrijwilligers die belangeloos een aantal vrije woensdagdagen beschikbaar stellen.

Eigenlijk werd er tijdens het schoolvoetbaltoernooi nog een wedstrijd buiten de speelarena  gespeeld.

,,Komen de voorspelde buien wel of niet? De beschikbare Weeronline app werd om de haverklap geraadpleegd.

,,We zijn begonnen en maken het af. Maar het is al dagenlang spannend. Maar zoals je zag ging het na de laatste wedstrijd pas echt regenen. Een beloning waarop we geen invloed hadden, maar wel blij mee zijn", verzuchtte Marjon Stoevelaar.

Een stille kracht op de achtergrond die alles in de gaten hield. En met een kwinkslag, een gelukkig zelden voorkomend foutje oploste. 

Het Edese schoolvoetbal is en blijft een verbroederingsfeest waarbij afkomst geen enkele rol speelt.

,,Dat is het mooie. Hier is het voetballende kind nog gewoon kind. Respect van en voor elkaar", aldus Al Almana coach Saïd el Bachrioui.

Hij had een groep spelers onder zijn hoede waarin voetbaltoekomst zit.

,,Deze groep werd vorig seizoen nog derde. Dit jaar loopt het als een trein. De doelcijfers 27-1 spreken voor zichzelf", glunderde hij.Dat de Al Almana keeper in de finale tegen de Prins Florisschool (4-0) slechts een bal te verwerken kreeg zegt voldoende.

ESV Bij de meisjes was het krachtsverschil in de finale minimaal.ESV en Koningin Beatrix 1 sloten af op een 1-1 gelijkspel. Onder grote publieke belangstelling werd de strafschoppenserie afgewerkt.

ESV bleek net iets beter bestand te zijn tegen de druk. Al Almana en ESV mogen op woensdagmiddag 10 mei op de velden van de Hoekelumse Eng tijdens de schoolvoetbal regiofinales Gelderland het Edese schoolvoetbal vertegenwoordigen.Dat juist de Ede/Victoria dit mag organiseren zegt genoeg.

,,Het is een eer. De jongens spelen dan op een heel veld. De meisjes op een half veld. Dat vraagt wat aanpassing. Gelukkig zijn vrijwel alle scheidsrechters die ook dit toernooi floten dan weer beschikbaar", glimlachte Willem van den Berg.

Dat deed ook scheidsrechter Rein Borgers. ,,Ik mocht de finale bij de jongens fluiten. Waarom? Geen idee. Misschien wel omdat ze wat routine wilde inzetten. Ik heb geen enkel probleem ondervonden in deze finale. Wel genoten van de inzet waarmee werd gespeeld."

Werd er alleen in de finales goed gespeeld? Zeker niet. Ook in de wedstrijd om de plaatsen drie tot en met acht was genieten. Zo speelden bij de meisjes De Kern 3 en De kern 2 tegen elkaar.

,,Wie gaat er winnen? De vraag stellen is ze beantwoorden. De Kern natuurlijk", gniffelde de jeugd.

De vragensteller wilde zich niet laten kennen en reageerde gevat: 'Daar zit een 'Kern' van waarheid in'.

Een leuk woorden spel aan de kant. Maar De Kern 3 won wel met 4-0.

,,Dat wordt morgen (donderdag, EJ) lachen op school. Wij kennen elkaar allemaal. En dan is De Kern 1 al uitgeschakeld", lachte het derde team van oor tot oor. 

PRIJZEN De prijsuitreiking was een happening. Ongeduldig werd door de deelnemertjes gewacht op de bekers. Dat de organisatie daarbij eerst de sportiviteitsprijzen uitreikte, werd voor lief genomen door de winnaars.

Gemma Koudijs, nam de sportiviteitsprijs bij de meisjes (De Caleidoscoop 2) in ontvangst. ,,Ik moest mee naar de prijsuitreiking. Een verrassing omdat ik geen idee had waarom."

De coach Dick Heebink was eveneens trots. ,,We wisten dat we geen winnaar van de poule zouden worden. Dan is dit het hoogst haalbare. Leuk voor de meisjes en school", meende hij.

Bij de jongens ging de sportiviteitsprijs naar de Louise de Coligny 3. Niet geheel toevallig.

,,In dit team waren spelers opgesteld met een gezichtsbeperking. Dat niet elk duel gewonnen werd nam men op de koop toe. Dat werd door de sponsor van de sportiviteitsprijs (Survivalteam Ede, EJ) graag beloond", besloot vrijwilliger Jan van de Kamp.

Eindstanden:

Jongens:

1. Al Amana 1

2. Prins Florisschool 1

3. De Vuurvogel 1

4. Koningin Beatrix 2

5. Koningin Beatrix 1

6. De Caleidoscoop 1

7. De Kern 2

8. De Fonkel 2

 

Meisjes:

1. ESV 1

2. Koningin Beatrix 1

3. ESV 2

4. Groene Vallei 1

5. De Kern 3

6. De Kern 2

7. Kleine Prins 1

8. De Brugge 2

Meer: www.edestadschoolvoetbaltoernooi.nl