• Gunnink Fotografie

Van Gent Finaleweken: Polar Bears hoopt op een herhaling in bekerfinale

EDE De mannen van Polar Bears wonnen vorig jaar voor de vijfde keer in de historie de KNZB beker. Zondag in het Hofbad in Den Haag kan daar een zesde aan toegevoegd worden. UZSC, met een straatlengte voorsprong koploper in de eredivisie, is de opponent en grote favoriet.

 

Wim van Kessel

 

,,Een jaar geleden was Het Ravijn ook de favoriet. Wij piekten toen op het juiste moment. Wij waren toen al heel snel klaar en wonnen gemakkelijk met 9-4. Zelf was ik overigens ook zelf snel klaar. Ik kreeg in korte tijd drie P's, en kon weer gaan zitten'', kijkt Guus Wolswinkel terug.

 

Toch was het een van de hoogtepunten tot dusverre voor de 19-jarige geboren Limburger. ,,Ik ben ooit bij RZ Roermond begonnen. Kom uit een echte waterpolo familie. Mijn drie broers en vader doen ook aan deze sport. Mijn broer speelt bij AZ&PC. Via PSV uit Eindhoven ben ik drie jaar geleden naar Ede gekomen. Ik ben begonnen in het tweede team. Sinds vorige seizoen bij het eerste.''

 

De CIOS student kampte lang met een duimblessure. ,,Ik had een 'ski  duim'. Dat is een scheurtje in de band van de duim. Door ongelukkige situaties, is die blessure nog twee keer terug gekomen. Het jeugd EJK moest ik daardoor afgelopen jaar missen. Balen, nadat ik de hele zomer had meegetraind. Het was een te groot risico.''

 

WISSELVALLIG Vanwege die duim moest de inwoner van Ede ook het begin van de huidige competitie missen. ,,De eerste vier wedstrijden was ik er niet bij. Daarna heb ik als mid-achter een vaste plaats. Het klopt dat de prestaties tot dusverre tegen vallen. Dat komt omdat wij een jong team hebben. Heel talentvol, maar ook heel wisselvallig. Ik ben er van overtuigd dat als wij bij elkaar blijven, in de toekomst mooie dingen kunnen gaan gebeuren.''

 

De waterpoloërs nemen een teleurstellende tiende plaats in. Sinds mensenheugenis lijkt men de play-offs mis te lopen. De play-outs komen zelfs in zicht. ,,Theoretisch kunnen we de eerste acht wel halen. Lukt dat niet, dan moeten wij er voor vechten in de eredivisie te blijven. Dat moet zeker lukken'', vindt de waterpoloër, die hoopt in augustus met jong Oranje het WJK in Belgrado te spelen.

 

Waar het in de competitie niet loopt, lukt dat wel voor Wolswinkel, die met zijn teamgenoten Sook Willemsen, Tarik Scherrenburg, Tom de Weerd twee keer per week meetraint met de A-selectie van Oranje, inde beker. In de halve finale werd na een thriller van Het Ravijn gewonnen. ,,We zaten er de eerste wedstrijd bovenop. Speelden met veel passie en strijd. Het uitduel was moeizaam. Door mooie acties van Tom de Weerd was de opgebouwde marge net voldoende.'' (12-10 om 5-6)

 

,,Op papier is UZSC zondag de grote favoriet. Met de supercup nog van hen met dikke cijfers verloren. In de competitie met 7-4. Wij moeten laten zien dat we grote stappen hebben gemaakt. Wij zullen er als team moeten staan.  We moeten zorgen voor een goede voorbereiding en daarna gewoon alles geven.  Er is bewezen dat we dan ver kunnen komen. En zit er misschien een herhaling van vorig jaar in. Het zou een geweldige stunt zijn'', besluit Guus Wolswinkel.

 

De bekerfinale is zondag vanaf 16.00 uur te volgen in een liveblog op EdeStad.nl. Zondagavond is het wedstrijdverslag, met een uitgebreide video, op de website te bekijken.