• Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Hockeyvrouwen bekeren via shootouts verder

EDE Het venijn zat in de staart bij de bekerwedstrijd Ede tegen het Groningse GCHC. Na een 1-1 stand moesten shootouts beslissen wie de vierde ronde in Silver Cup zou overleven.

Eip Janssen

Het was Ede speelster Floor Buikema die haar zenuwen in bedwang hield. Zij bracht Ede, nadat keepster Alieck Keilman foto 6 de zesde shootout van GCHC stopte, in de volgende ronde.

,,Dat was een mooie prestatie van Floor. In de reguliere shoot-outs had zij ook al gescoord. De druk om een tweede keer te scoren was ongekend. Zeker omdat dat het einde van een zenuwslopende wedstrijd betekende", keek Isa Draaijer (18) foto 1 opgelucht terug.

Zij zag haar poging door de Groningse doelvrouw gestopt.

,,Zaterdag in de competitiewedstrijd (0-0) kwam het ook al op shootouts aan. Ik kwam als vijfde aangewezen speelster niet meer aan bod. Zowel onze doelvrouw (Alick Keilman, red) als de Groningse keepster hadden er goed het oog in. Beide wedstrijden waren zij in de shootouts nauwelijks te passeren. Het is en blijft een loterij met ons deze keer aan de winnende kant."

MATIG Ede en GCHC schotelden het publiek in de eerste helft een weinig verheffend schouwspel voor.

,,De gasten stonden heel compact en hoog. Het was, net als zaterdag heel moeilijk hockeyen tegen hun. Gelukkig deden we dat in de tweede helft aanzienlijk beter", ging de Ede speelster verder.

Isa Draaijer, de zus van de bij Ede in de hoofdmacht spelende broers, Lode, Stijn en Sem komt uit een echte Ede hockey familie.

,,Bij ons draait veel maar gelukkig niet alles om hockey. Mijn broers zijn inmiddels het huis uit, maar blijven Ede wel trouw. Een lekker gevoel nu eens aan de goede kant van de score te staan. Mijn ouders (spelen ook nog hockey, red) steunen ons waar mogelijk. Deze sport is voor mij of misschien moet ik wel zeggen ons een echte uitlaatklep", ging de 18-jarige verder.

Op een koud en winderig sportpark De Bosrand was het aftasten voor beide ploegen. Wie had de wedstrijd van zaterdag het beste geanalyseerd.

,,Natuurlijk is dat duel door gesproken. Maar dat zal de tegenstander ook hebben gedaan", gaf Ede coach Lukas Westra foto 3 rechts vooraf aan.

In een eerste helft, waarin Ede de pech had dat Nikki van Pouderoijen geblesseerd uitviel, bleven de kansen op een hand te tellen. Met wat meer geluk hadden Emma van de Kuit en Meike Verhoef kunnen scoren.

Maar de GCHC-doelvrouw stond letterlijk en figuurlijk op haar post. Met een kleine mogelijkheid voor de gasten op slag van rust was de 0-0 niet verwonderlijk.

Dat ontlokte in de pauze wat commentaar. ,,Het spel is net zo slecht als het weer. Misschien doen we het weer daar wel mee tekort."

GENEN Kennelijk hadden de Ede speelsters dat goed in hun oren geknoopt. De ploeg nam het initiatief. Vele duels werden gewonnen.

De 1-0 Dymphe Laan, die gelijk vroeger haar vader (Louis ex Blauw Geel '55, red) als een jonge hinde op snelheid de Groningse verdediging doorkliefde, en met de backhand scoorde was een opluchting. ,,Dus toch nog wat in de genen", reageerde Dymphe gevat.

,,Op dat moment had ik het gevoel dat we moesten doordrukken. Kansjes waren er ook wel, maar het was 'net niet', meende Isa Draaijer.

Bij een uitval wist GCHC eigenlijk vanuit het niets de 1-1 te scoren.

,,Ze hebben hele snelle speelsters en dat pakte een keer goed uit. In de laatste vijf minuten zijn we 1 op 1 gaan spelen. Twee strafcorners op rij volgden. Bij de tweede had Carina Snijders - Blok pech dat de bal net naast ging."

Maar de alles beslissende shootouts leverde Ede de niet onverdiende winst op. Dymphe Laan, Floor Buikema 2x waren de scorende geluksvogels.

,,Doorgaan in de Silver Cup was niet onze hoofddoelstelling. Dat is en blijft de competitie waar de eerste drie promoveren. De nummer vier gaat naar de play-off. Maar we moeten reel zijn dat de competitie waar we zesde staan lastig wordt. EHV (vierde) telt acht punten voorsprong, dus is de bekerstrijd niet onbelangrijk. De laatste zestien bereiken is mooi. En misschien loten we later vandaag (maandag,red) een mooie tegenstander", sloot Draaijer af.

 ,