• Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Hockeyers sluiten seizoen in stijl af

EDE De Edese hockeyers hebben in een ware thriller promotie naar de overgangsklasse afgedwongen.

In de reguliere wedstrijd tegen overgangsklasser Zwolle werd een 2-2 gelijkspel (doelpunten Stijn Draaijer en Luc Dommershuijsen, red) behaald.

In de shoot-outs die noodzakelijk waren om de overgangsklasser aan te wijzen benutte Rens-Jan Bakker de tiende en beslissende aanloop. Met een 'Panenka' werd de Zwolse doelman kansloos gelaten.

In het drieluik tegen Zwolle, waarin beide ploegen elkaar niet al te veel ontliepen wist Ede de eerste wedstrijd met 1-0 (Sem Draaijer) te winnen. In Zwolle was de thuisclub met 5-2 (Stijn Draaijer en Maarten Knijff) de sterkste. Maar Ede, dat af en toe op het tandvlees liep toonde karakter. Of zoals de vertrekkende coach Eveline van der Pas het noemen: 'Ze toonden ballen'.

SCHAAK Beide ploegen toonden in het eerste kwartier behoorlijk veel ontzag voor elkaar. Het werd een 'schaakhockey' waarbij de ploegen ervoor waakten op achterstand te komen.

,,Er mochten geen onnodige risico's worden genomen. Je weet dat dit de vijfde zware P/D-wedstrijd in tien dagen is. Zaterdag na de onverwachte 5-2 nederlaag toonde het team echt karakter. Samen hebben ze de klap verwerkt. Er is gezwommen, gelachen, geëvalueerd en gemasseerd. Zondagmorgen zijn nog een aantal spelers behandeld. Uiteindelijk stond er een ultra fitte groep op het veld", genoot de Edese coach na.

Zij gaat voorlopig het hockey en alles wat daarmee verband houdt even aan de kant zetten.

,,Genieten van mijn kinderen. Ik heb de afgelopen drie jaar veel zo niet alles aan deze mooie club en groep gegeven. Nu wordt het tijd voor andere dingen. Deze groep is zo talentvol en volwassen, dat als ze bij elkaar blijven de overgangsklasse er een goed team bij krijgt."

Voor zover nu bekend gaat slechts Diederik van Schooten elders (Nijmegen) spelen.

Uitblinker en aanvoerder Stijn Draaijer, die bij vrijwel alle doelpunten betrokken was, sprak van een close scenario.

,,Dit kun je vooraf niet bedenken dat pas na twintig shoot-outs de promotie een zekerheid is. Natuurlijk was het verspelen van de 2-0 in de reguliere wedstrijd een tegenvaller. Maar laten we niet vergeten dat als Diederik van Schooten in de laatste minuut geen wereld redding had verricht, er geen shoot-outs waren geweest. Ook Zwolle, hoewel ze er weinig aan hebben verdienen onze credits. Uiteindelijk hebben twee ploegen het talrijk aanwezige publiek ruimschoots waar voor hun geld gegeven", lachte hij breed uit.

VOORSPRONG Na kansen over en weer nam Ede na ruim een half spelen de leiding. Een geweldige pass van Lode Draaijer op Pieter Hoekstra, betekende dat laatstgenoemde een vrij veld kreeg. Een Zwolse verdediger moest een overtreding maken op Hoekstra. De strafbal werd door Stijn Draaijer, wie anders, feilloos benut.

,,Daar sta je als aanvoerder voor", grapte hij.

In de tweede helft kwam Ede gelouterd uit de kleedkamers. Het enige dat de ploeg zichzelf mocht aanrekenen was dat uit de vele kansen er slechts een werd benut. Stijn Draaijer stuurde Tom Westermeijer weg. Deze leek de bal te verspelen maar Luke Dommershuijzen was er als de kippen bij: 2-0.

,,Toen hadden we moeten doordrukken. Er werd verzuimd de 3-0 te scoren", aldus het duo Draaijer en Van der Pas. Ede ging terug en liet Zwolle iets te veel komen. Met enig geluk werd uiteindelijk de 2-2 (Jaap Rondhuis en Jeremy Bourgonje) gescoord.

,,In de slotfase toonde Ede weer lef. Een bal van mij werd van de lijn gehaald. Diederik (Van Schrooten, red) stopte enkele strafcorners", keek de aangeslagen Stijn Draaijer terug.

,,Hij heeft op karakter de wedstrijd uitgespeeld.  Respect daarvoor", vulde Van der Pas aan.

PASSENDE SHOOT-OUTS De shoot-out serie paste in het beeld van de wedstrijden. De ploegen kregen kansen het te beslissen. Bij 3-2 voor Ede was Maarten Knijff de ongelukkige.

Aanvoerder Stijn Draaijer toonde zich een waardig aanvoerder, en troostte de speler. Nadat ook Rens-Jan Bakker niet scoorde, zag Zwolle kans langszij te komen.

,,In de tweede reeks mocht Zwolle beginnen. Dan was een extra druk want je weet dat als zij scoren een missers onzerzijds fataal is", aldus de aanvoerder. Bij 5-5 kwam alle druk op Bakker te leggen. In de twintigste shoot-out was het Rens Jan Bakker die met een 'panenka shoot-out' de Zwolse keeper enkele seconde voordat de tijd verstreken was, kansloos liet. Bij een panenka wordt gedaan alsof de bal op de gewone manier genomen gaat worden, maar wordt er uiteindelijk een stift gegeven, vaak over de al gedoken keeper heen. Dit vergt veel lef.

,,Een passend slot bij een passende serie wedstrijden", besluit de naar het feestgedruis gehaalde aanvoerder Stijn Draaijer.

EMOTIONEEL Een paar meter verder op zat Eveline van der Pas haar emoties te verwerken. Hoewel het moment eigenlijk geen kritische vraag meer toestond, beaamde zij wel dat Ede het in de reguliere competitie al had moeten afmaken.  

,,De hele eerste competitiehelft in de top drie gestaan. Dan gaat het na de winterstop, door allerlei oorzaken tegen Amersfoort en Houten verkeerd. Dan weet je dat je geen punt meer mag verspelen om tenminste vierde te worden. Dat het nu lukt Ede na ruim twintig jaar terug te brengen naar de overgangsklasse vervult mij echt met trots", besluit de coach geëmotioneerd.