• Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Hand van Anass el Hassnaoui bepalend voor winst

EDE Fortissimo heeft het zes punten duel tegen het vooraf sterk ingeschatte Zeewolde met 2-0 gewonnen.

Eip Janssen

Cruciaal in dit duel was de 'hand van Anass' gelijk het op 22 juni 1986 door Diego Maradonna gescoorde doelpunt tijdens de wedstrijd Argentinië – Engeland.

,,Toen was ik nog helemaal niet geboren. Maar natuurlijk heb ik dat moment gezien. Of deze goal vergelijkbaar was? Misschien wel met dat verschil dat eigenlijk niemand van Zeewolde protesteerde bij de ook niets ziende scheidsrechter", lachte de tweeëntwintigjarige Anass el Hassnaoui (foto 1).

Na ruim een half uur spelen ging aanvoerder Martin Speelziek achter de bal staan. Hij verzond een pass van ongeveer dertig richting strafschopstip.

,,Ik zag de doelman aan komen zweven, kon er zelf eigenlijk koppend niet meer bij. Met de hand wipte ik de bal iets op en scoorde", lachte de schutter breeduit.

Dat leverde Fortissimo overigens nog wel een belangrijk leerpunt op.

LES ,,Enkele spelers gingen al snel aan de kant melden dat ik hands had gemaakt. Dat terwijl er nog geeneens was afgetrapt. Je moet er niet aan denken dat de scheidsrechter dat gehoord had. Onze trainer (Colin Oosterholt die de geschorste Paul Bremer verving, red) heeft ons daar in de rust ook op gewezen", lichtte de veroorzaker van het voorval toe.  

El Hassnaoui bracht met het achteraf onreglementaire doelpunt de thuisclub op een 1-0 voorsprong.

,,Ik was om een aantal redenen heel erg blij. Ten eerste omdat daarmee Fortissimo op voorsprong kwam. Ik had daarvoor, omdat ik niet scherp was al wat kansen laten liggen. En ik ben met Jaap van Doorn (Advendo '57) in een hevige strijd om de topscorerstitel gewikkeld. Ik heb begrepen dat Jaap (Van Doorn, red) een keer heeft gescoord dus ik loop uit naar drie doelpunten voorsprong", ging de Fortissimo schutter verder.  

Zeewolde kwam eerder het beste uit de kleedkamer. Maar de gasten hadden het vizier niet op scherp staan of de goed keepende Fortissimo doelman Luciano van Ommeren was de spitsen de baas.  

WEGGAAN ,,Ik vond dat wij na een kwartier iets beter in de wedstrijd kwamen. Je merkte wel dat er veel spanning op het duel stond. Kwalitatief was het niet van een geweldig gehalte", aldus de naar DTS Ede vertrekkende buitenspeler.

,,Ik heb met de trainer van DTS Ede (Jeroen Spies, red) een goed gesprek gehad. Ik heb ook een DTS Ede verleden en geloof er zeker in binnen de selectie een rol van betekenis te kunnen spelen. Maar eerst wil ik met Fortissimo het seizoen goed afsluiten. Het kan alle kanten op. Een periodetitel maar ook zomaar met lege handen komen te staan", keek El Hassnaoui vooruit.

In de tweede helft was het lange tijd Zeewolde dat het spel bepaalde. ,,Wij gingen te veel achteruit. Dat was niet de bedoeling maar er sloop wat onrust in de ploeg."

Zeewolde liet mooie kansen liggen. Fortissimo probeerde de bakens te verzetten maar de jonge ploeg had het moeilijk.

SIMEONE ,,Je moet constant coachen. Ik had verwacht dat de ploeg dat beter zou oppakken", aldus interim-trainer Collin Oosterholt (foto zes). Die gelijk de trainer van Atletico Madrid  (Diego Simeone) af en toe het vuurtje opstookte maar nooit te ver ging.

,,Daar moet je slim in zijn. De scheidsrechter is ook een gevoelsmens en je weet maar nooit", fluisterde hij zijn elftalleider toe.

Na een aantal goede reddingen van de uitblinkende doelman Luciano van Ommeren (foto zeven) keerde het tij in Fortissimo's voordeel. De ploeg wist zich wat meer onder de druk uit te spelen. En weer was Anass el Hassnaoui daarin een bepalende hoofdrolspeler.

,,Ik ging na een rush het duel aan. Die speler (Luuk Heerink, red) maakte wat overtredingen en de scheidsrechter legde de bal op de stip. Ik dacht dat de eerste overtreding buiten de zestien meter werd gemaakt", legde El Hassnaoui eerlijk uit.

Overigens bleek na afloop uit gemaakte videobeelden dat de tweede overtreding op de zestien meter lijn was gemaakt. De scheidsrechter (Van Woudenberg uit Voorthuizen maar over enkele weken wonende in Ede, red) had na afloop laten weten dat je hem wel of niet kunt geven. Maar hij koos voor de aanvaller. ,,Ik koos er zelf voor om aan te leggen. Hoewel ze wel eens zeggen dat een neergelegde speler niet zelf de strafschop moet nemen, was ik zeker van mijn zaak", sloot de tweevoudig schutter El Hassnaoui af.

Of de eerdere invloed van Collin Oosterholt richting scheidsrechter een rol speelde bij de toch wel twijfelachtige strafschop bleef onduidelijk. Maar is niet uit te sluiten.

In de resterende vijf minuten kwam de 2-0 zege van de thuisclub niet meer in gevaar.

SPANNING Fortissimo neemt in de vierde klasse nu achter kampioen OVC'85 (54) en Zeewolde (45) met 43 punten de derde plaats in.

De Edenaren spelen nog tegen Harskamp (thuis) en Prins Bernard uit.

In de derde periode gaan DVOV en Fortissimo samen aan de leiding met dertien punten uit vijf wedstrijden.  

De eerste periode was voor OVC '85 en wordt vooralsnog overgenomen door Zeewolde. De tweede periode was een prooi voor DVV.

Fortissimo heeft nog twee ijzers in het vuur. Dat is zelf de derde periode winnen of Zeewolde op de ranglijst passeren en de vervangende periode opeisen.

Beide zaken zijn niet onmogelijk maar puntverlies kan ook betekenen dat de ploeg na een redelijk goed seizoen met lege handen staat. Er wachten Fortissimo nog twee lastige spannende weken.