• Huldiging Junioren

  Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Marathon Heren

  Theo Beumer
 • Marathon Heren

  Theo Beumer
 • Finale NK 100 meter

  Theo Beumer
 • Marathon Heren

  Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke
 • Gerhard Starke

Van Gent Finaleweken: Gary Hekman en Bianca Roosenboom winnen (video)

OTTERLO De eerste Nederlandse inline-skatetitels van 2016 zijn zaterdag verdeeld. En net als vorig jaar waren Gary Hekman en Bianca Roosenboom de besten bij het NK Marathon. De Otterlose skeelerronde mocht deze keer als gastheer optreden. En het organiserende comité heeft de KNSB daarin niet teleurgesteld. Duizenden toeschouwers genoten van de mooie aaibare inline skate sport. 

Eip Janssen

100 METER SPRINT NIEUW ONDERDEEL Op het NK Otterlo werd voor het eerst een nieuw onderdeel geintroducerd. De 100 meter sprint werd een spannende voor de toeschouwers soms adembenemende aangelegenheid.

Moniek Klijnstra won de allereerste nationale titel op de 100 meter. Zij versloeg in de spannende finale Bianca Roosenboom. Het brons werd veroverd door Clarissa van Maaren.

Bij de mannen was het zeker dat een Mulder de eerste nationale titel 100 meter zou veroveren. Na een close finish werd Ronald eerste voor broer Michel Mulder. Het brons was voor Jesper Hospes.

Misschien wel de meest teleurgestelde medaille winnaar. In de halve finale werd hij aanvankelijk tot winnaar uitgeroepen in het duel met Ronald Mulder. Maar nadat de finishbeelden diverse malen waren bekeken draaide de jury de uitslag terug in het voordeel van Ronald Mulder.

NK MARATHON Bij de A-rijders een sterk deelnemersveld. En natuurlijk werden er vooraf een aantal kanshebbers getipt.

Zo stond klassementsleider Gerwin Smit hoog op de kandidatenlijstjes. Maar ook de in Otterlo al vaker succesvolle Crispijn Ariëns, Ingmar Berga en de broers Mesu, mochten niet worden onderschat. In het meest logische geval dat het een eindsprint zou worden werd daar de naam van Gary Hekman aan toegevoegd.

Het was Robert Post echter die in ronde 37 de lont in het kruitvat stak. Hij hield een lange solo een rondje of zes vol. Daarna een spervuur aan demarrages. Ronald Haasjes, Jordy Harink, Sjaak Schipper en Rick Haasjes lieten zich zien.

Maar de toppers lieten het gat net als in de tour de France nooit echt groot worden. Met nog twee ronden te gaan werd duidelijk dat een eindsprint de vraag wie Nederlands kampioen 2016 zou worden, moest oplossen.

GARY HEKMAN OPGELUCHT In een geweldig spannende eindsprint wist Gary Hekman een fractie eerder zijn skeelers over de meet te drukken dan de vorige winnaar van de Otterlose skeelerronde Crispijn Ariëns.

Klassementsleider Ingmar Berga moest zich met een derde plaats tevreden stellen. 

Gary Hekman was na afloop opgelucht. Hij was na zijn sleutelbeenbreuk drie weken uitgeschakeld en skeeleren was er niet bij. ,,De dagen voor het NK heb ik het weer geprobeerd. Het ging niet slecht en tijdens dit NK nog een stukje beter. Ik was de angst voor een val snel voorbij", grapt hij.

,,Ik reed sterk. Maar het is in zo'n eindsprint echt lastig. Het leek alsof ik heel gemakkelijk de sprint won maar dat was echt optisch bedrog", meende Gary Hekman.

,,We kwamen de laatste bocht uit en ik wilde naar de koppositie. Dat lukte in de eindfase doordat Crispijn (Ariëns, EJ) wat ruimte liet. Of de vijfde NK titel me nog wat doet? Natuurlijk, want elke titel die op je palmares staat is er een", glunderde Hekman.

Ook het feit dat hij nog nooit in Otterlo winnaar was geweest sprak hem aan. ,,Dit mooiste skeelerevenement van Nederland ontbrak nog. Dat ik in Otterlo voor zoveel toeschouwers Nederlands kampioen word, is geweldig", besloot de tevreden Hekman.

VROUWENMARATHON Ook in het vrouwen peloton waren een aantal favorieten aan te wijzen. In de eerste plaats natuurlijk Bianca Roosenboom, Irene Schouten en de sterke Elma de Vries.

Maar het waren niet deze inline skaters die de aandacht trokken. Die aandacht ging naar Corinne Strikwerda (Heerenveen] en Nadia Meijer uit Purmerend. Beide inline skaters waren lang in de aanval geweest en gaven kleur aan de wedstrijd.

VERRASSINGS DUO Dat Strikwerda het in de slotfase met een twaalfde plaats en Meijer (8) de top net niet haalden deed daar niets aan af. De laatste smaakte tevens het genoegen een aantal ronden alleen weg geweest te zijn.

,,Ik ging weg met het idee me te laten zien. Dan is een NK in een met veel publiek omzoomd parkoers in Otterlo wel een mooie gelegenheid", meende de 23-jarige. Of er een vervolg aan haar marathon carrière komt liet de Purmerendse rijdster nog even onbeantwoord.

Een paar meter verder stond Bianca Roosenboom uit te hijgen.

,,Ik win de sprint in het NK Marathon. Maar ik was helemaal kapot na deze zware skeeler dag. Misschien heb ik toch teveel hooi op mijn vork genomen. Deelname aan het NK sprint, NK marathon en Gouden Luctra skeelers, was achteraf misschien onverstandig. Even heb ik zelfs aan uitstappen gedacht."

Ze was behoorlijk gebutst en moest ook nog naar de doping autoriteit.

BLESSURE ,,Ik heb onderweg waarschijnlijk een dranghek geraakt. Mijn rechterschouder voelt niet lekker aan. Het was technisch gezien niet mijn beste marathon. Mijn liezen doen ook ook echt zeer. Die ritten honderd meter braken me bijna op", analyseerde de winnares.

In een race, waarin zij haar titel verdedigde, liep de koers uiteindelijk volledig in haar voordeel. ,,Ik kon anderen het werk laten doen en meeschuiven. Op het moment dat Corina Strikwerda en Nadia Meijer weg waren nam de Andijkse Irene Schouten het commando. Zij dichtte het gat en daar kon ik in de eindsprint van profiteren", glunderde Roosenboom.

,,Of mij dat zelf was gelukt? Dat lijkt me duidelijk van niet. In de eindsprint ging ik nog een keer vol aan. Die halve meter op Irene (Schouten, EJ) was genoeg", besloot Roosenboom.

Dat inline skaters de teleurstelling snel te boven zijn liet de als tweede geëindigde Irene Schouten zien.

Zij mocht van haar sponsor C-A.F/powerslide, voor eenmaal de gelegenheidsoutfit van Pink Ribbon aantrekken. Deze werd later op de avond voor het goede doel geveild.

 

 

Zie ook: http://edestad.nl/sport/honderd-meter-slagroom-op-de-taart%C2%A0-131715