• Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: FC Jeugd bij 1-1 gestaakt

EDE FC Jeugd heeft bij het Leusdense Roda'46 de eindstreep niet gehaald. Bij een 1-1 stand besloot invaller scheidsrechter N van kampen de wedstrijd te staken.  De officiële omschrijving is: Gestaakt wegens wanordelijkheden.

In beide kampen werd volgens trainer Hagen (FC Jeugd) met verbazing op dit besluit gereageerd.

,,Er was geen enkele onderlinge irritatie tussen beide ploegen. Ook Roda'46 gaf aan dat de staking totaal niet nodig was. Aanleiding was een zuivere buitenspel goal (1-1) waarbij de speler zeker drie meter buitenspel stond. Iets dat aan Roda zijde niet werd ontkent", begon FC Jeugdtrainer André Hagen zijn terugblik.

,,De eerste kennismaking met de scheidsrechter in de bestuurskamer van Roda was al merkwaardig. Hij was opgeroepen en had er weinig zin in. Ook de normale pasjes controle bleef achterwege. Om de een of andere reden werd elk duel in ons nadeel afgefloten."

Het was FC Jeugd dat de 0-1 op het scorebord bracht. Atakan Keskin bediende Mustafa Tirgil  archieffoto die beheerst scoorde.

,,Daarna ontspon zich een leuke wedstrijd. Tot minuut 27 toen onze assistent-scheidsrechter bewust werd genegeerd. Dat verleidde Hakan Yilmaz tot een opmerking. Hij riep iets in de trend van 'waarom benadeel je ons' naar de scheidsrechter. En werd met rood weggestuurd. De scheidsrechter ging zonder ook maar iemand te raadplegen richting kleedkamer. Voor we het wisten had hij zich omgekleed en was de wedstrijd gestaakt", baalde Hagen.

Dit wordt ongetwijfeld een tuchtzaak. ,,Roda'46 heeft medewerking toegezegd over het feit dat staken totaal niet aan de orde was. Maar uiteindelijk zal de tuchtcommissie van de KNVB daarover een oordeel vormen", ging de trainer verder. 

,,Los van het feit dat een gestaakte wedstrijd nooit in je voordeel is, is het ook jammer van de reeks waarin wij bezig zijn. Twaalf wedstrijden ongeslagen en zeker kans op nacompetitievoetbal", besloot André Hagen.    

In de Leusderkrant staat vandaag (maandag) een geheel andere lezing van het gestaakte duel.

Voor de tweede keer deze maand besloot de scheidsrechter van dienst een vroegtijdig einde aan het duel van de derdeklasser te maken. Opnieuw gaven de Leusdenaren geen aanleiding voor deze beslissing. Wat was er aan de hand?

In de 27e minuut zette Ranike Mota de 1-1 op het scorebord. Bij tegenstander FC Jeugd sloegen toen de stoppen door. Scheidsrechter Van Kampen, die vooraf al had aangegeven geen scheldpartijen te accepteren, kreeg een aantal ziektes naar zijn hoofd geslingerd. Eerst gaf hij nog een rode kaart aan een verdediger van FC Jeugd. Toen dat niet hielp staakte de leidsman het duel.

,,Een terechte beslissing'', vond trainer Igor van Gelderen. ,,Wat er geroepen werd kon echt niet. Ik heb mijn spelers een compliment gegeven dat ze zich net als twee weken geleden heel correct gedragen hebben. Ik vrees dat we nu twee vrije zondagen kwijt zijn door deze incidenten.''