• Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Edese hockeyers cupfighters

EDE De Edese hockeyers ontpoppen zich als cupfighters. Eerder werd in de Silver Cup de derde plaats behaald.

Dit seizoen is in de Gold Cup (hoogste beker niveau, red) de laatste acht bereikt. Ede, de laagste geklasseerde ploeg bij de laatste acht treft hoofdklasser Pinoké.

,,Gelukkig wel op eigen veld. Dan staan er honderden toeschouwers. Het belooft net als eerdere bekerwedstrijden een geweldige happening te worden. We leven er al een tijdje echt naar toe", aldus het trio Renaldo de Bock (20), Thijs Kamphuisen (20) en Luke Dommershuijzen (15).

Het drietal is dit seizoen bijna onmisbaar bij het in de eerste klasse op de tweede plaatst staande Ede.

Thijs Kamphuisen kwam als 6-jarige bij Ede en speelt nu drie jaar in de hoofdmacht. ,,Ik hockey al een jaar of dertien bij Ede. Dit is ook mijn derde seizoen in het eerst team. Maar ik maak al zes jaar deel uit van de selectie", vult Renaldo de Bock aan.

,,Dan ben ik de uitzondering op de regel", grapt de pas 15-jarige Dommershuijzen. ,,Ik hockey vanaf mijn zesde. Begonnen bij Ede en op mijn twaalfde overgestapt naar Wageningen. Maar blij weer terug te zijn bij mijn vrienden."

KANS Over de kansen tegen de hoofdklasser is het trio eensgezind.

,,Tegen elke ploeg heb je een kans, ook tegen hoofdklasser Pinoké. Wij zijn de underdog dat is juist extra mooi. Het geeft een kick tegen dit soort grote ploegen te spelen. Niemand had verwacht dat we in de vorige ronde van overgangsklasser Push (3-2 na shoot-outs, red) zouden winnen."

Maar de spelers zijn realistisch. ,,De Gold Cup is een bonus voor ons. Op papier speel je tegen selecties die beter horen te zijn. Maar dan blijkt dat wij dit niveau goed aankunnen en fases ook echt beter zijn dan onze tegenstanders", aldus Renaldo de Bock.

,,Deze avondwedstrijd is voor mij de kers op de taart naast de competitie. Een unieke kans te hockeyen tegen clubs uit de hoofdklasse. Daar kun je alleen maar beter van worden", meent de aanvallende middenvelder Dommershuijzen.

COACH De aanloop naar de competitiehervatting en bekerwedstrijd was pittig.

,,Wij hebben een sportprogramma gevolgd op Papendal om nog fitter de winterstop uit te kunnen komen. Daarnaast survivalactiviteiten om conditioneel wedstrijdfit te blijven", licht Renaldo de Bock toe.

Bij de Edese hockeyers spelen drie broers (Sem, Lode, Stijn Draaijer, red) mee. Zij zijn vaak de blikvangers bij de Edenaren.

,,Dat snappen we wel. Het is bijzonder om drie broers in een team te hebben. En naast dat, zijn het geweldige hockeyers die iets toevoegen aan het team. Maar onze kracht is dat zij onderdeel zijn van een selectie van 17 spelers zijn met goede begeleiding."

En die selectie wordt in de pas gehouden door coach Eveline van der Pas. ,,Zij is een heel prettige coach, credits hoe zij dit aanpakt. Eveline staat dicht op de groep en het proces. Zij houdt waar mogelijk rekening met je voorkeuren en probeert een prettige sfeer te creëren. De hoop is dat zij ook na dit seizoen bij ons doorgaat", besluit het trio.

De bekerwedstrijd begint donderdag op sportpark De Bosrand om 20.30 uur. De toegang is gratis.